Απολογισμός ποιμαντικού έργου ιεραποστολικής χρονιάς 2008-09

Β) Ποιμαντικές δραστηριότητες

Κύκλος Μελέτης Αγίας Γραφής.
Ο Κύκλος Συμμελέτης της Αγίας γραφής πραγματοποιήθηκε  κάθε Τετάρτη, από τις 15 Οκτωβρίου έως και την Τετάρτη της αποδόσεως του Πάσχα, δηλ.  27 Μαΐου  -στη διάρκεια της Μεγ. Τεσσαρακοστής ο Κύκλος γινόταν κάθε Πέμπτη. Στις 6.00 μ.μ.  τελούσαμε την Ακολουθία του Εσπερινού και τον Μικρό Παρακλητικό Κανόνα προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Αμέσως μετά ελάμβανε χώρα  η Ενοριακή Σύναξη Μελέτης Αγίας Γραφής, από αρχές Οκτωβρίου έως τέλος Μαΐου, με ολιγοήμερες παύσεις λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
Στον ενοριακό μας Κύκλο έγινε ανάπτυξη, ερμηνεία και απλούστευση των μεγάλων αληθειών της Αγίας Γραφής, που αφορούν στη ζωή και τη σωτηρία κάθε πιστού. Φέτος το κεντρικό θέμα ήταν:  «Οι παραβολές του Κυρίου και τα ανυπέρβλητα νοήματά τους για τον άνθρωπο, στη σύγχρονη εποχή», και «Ανάλυση της επί του ¨Όρους ομιλίας του Κυρίου μας»  από τον π. Συμεών Βενετσιάνο,  Προϊστάμενο  του Ιερού Ναού μας.    

Σχολή Συζύγων και Γονέων
Οι συναντήσεις της Σχολής Γονέων πραγματοποιήθηκαν κάθε δεύτερη Κυριακή στη νέα αίθουσα του ενοριακού Πνευματικού Κέντρου (κάτω από το παρεκκλήσιο του Αγίου Ραφαήλ). Σε αυτές ειδικοί επιστήμονες παρουσίασαν θέματα που ενδιέφεραν  άμεσα τους γονείς που  συνήθως τα προτείνουν,  αλλά και  όσους πρόκειται να γίνουν γονείς και όσους ασχολούνται με τα παιδιά και  με  νέους.. Η συνάντηση άρχιζε στις 6.00 μ. μ και τελείωνε γύρω στις 8.00 μ. μ.
Υπεύθυνος της Σχολής, ήταν ο εφημέριος του Ναού μας   π. Ιωάννης Καλογερόπουλος..
Το πρόγραμμα των συναντήσεων  είχε ως εξής:  (Ημερομηνία - Θέμα  - Ομιλητής)  
2/11/08  Η κρίση  του ζευγαριού.  π. Ιωάννης  Καλογερόπουλος, Θεολόγος.
30/11/08  Ο έφηβος στο σχολείο και εμείς.  κα.  Βασιλική Παπαναγιώτου, Γυμνασιάρχης   
1/2/09   Ο πειρασμός του τέλειου παιδιού  π. Αντώνιος Καλιγέρης,  Διευθυντής Γραφείου Νεότητας της Ι.Α.Α.
15/2/09  Οι δύσκολοι διάλογοι, και οι δύσκολες συζητήσεις.  κ. Ελένη Παπαθανασίου, Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια.
15/3/09  Η νηστεία της εκκλησίας και η υγεία του ανθρώπου.  κ. Παύλος Τούτουζας, Ιατρός Καρδιολόγος
27/3/09   Απογευματινή εκδρομή στην  Ιερά Μονή Ταώ Πεντέλης  Τέλεση Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας
29/3/09   Τα αγαθά αποτελέσματα των συγκρούσεων  π. Συμεών Βενετσιάνος, Διευθυντής του Ιδρύματος «Διακονία»
5/4/09   Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής.  κ.  Γιώργος Χατζηχρόνογλου και κ. Αθ. Παϊβανάς 
Ανάλογα θέματα θα προγραμματιστούν και για την νέα ποιμαντική  περίοδο  Σεπτέμβριος 2009 - Πάσχα 2010.   

Κύκλος Νέων και Φοιτητών της ενορίας μας.
Ολοκληρώθηκαν για φέτος οι συναντήσεις των νέων και φοιτητών της ενορίας μας, που γινόταν κάθε δεύτερη Κυριακή το απόγευμα, στην αίθουσα του νεανικού μας Κέντρου κάτω από το παρεκκλήσιο του Αγίου Ραφαήλ.
Τα θέματα παρουσίασαν ειδικοί επιστήμονες σύμφωνα με την  πρόταση  των φοιτητών μας. 
Αυτά, για το  ποιμαντικό διάστημα 2008- 20089, ήταν :  (Ημερομηνία - Θέμα  - Ομιλητής)  
9/11/08 Η εκκλησιαστική περιουσία. Όλη η αλήθεια στο  λαό.  π. Συμεών Βενετσιάνος, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού
23/11/08 Το άγχος στη σύγχρονη ζωή.  Κα. Ελένη Παπαθανασίου, Ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια 
25/1/09 Οι νέοι στην ενοριακή ζωή.  π. Αθανάσιος Λαγουρός, Θεολόγος- εφημέριος του Ιερού Ναού Αγ.  Παρασκευής. 
22/2/09 Διάλογος, επικοινωνία ψυχική επαφή Τι είναι αυτά; π. Ιωάννης Καλογερόπουλος
8/3/09  Ο άνθρωπος απέναντι στο μυστήριο του θανάτου. π. Συμεών Βενετσιάνος
22/3/09 Υποχωρητικότητα Μια πρόκληση της εποχής μας. Δύναμη ή αδυναμία; π. Σταμάτιος Σκλήρης. Θεολόγος- Ιατρός- Αγιογράφος.
27/3/09 Απογευματινό στη Ιερά Μονή Αποστόλου Παύλου στο Λαύριο Αττικής Τέλεση της Δ΄ στάσης των χαιρετισμών.
5/4/09 Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής. 
Υπεύθυνος των ενοριακών συνάξεων των νέων και φοιτητών της ενορίας μας, ήταν ο π.  Ιωάννης  Καλογερόπουλος  

Μνημόσυνο για τους νέους που έφυγαν πρόωρα.
Στην Εκκλησία, συνηθίζουμε να λέμε πως μεταξύ των θαυμάτων, η Ανάσταση του Κυρίου είναι το μεγαλύτερο θαύμα. Όλα τ’ άλλα θαύματα πηγάζουν απ’ αυτό και συνοψίζονται σ’ αυτό. Απ’ αυτό πηγάζουν και η πίστη και η αγάπη και η ελπίδα και η προσευχή… Για αυτό και  το Σάββατο 16 Μαΐου  τελέσαμε στον Ι. Ναό μας τη Θεία Λειτουργία καθώς και μια ξεχωριστή ενοριακή προσευχή, ένα μνημόσυνο για όλους εκείνους τους νέους ανθρώπους της ενορίας μας, τα νέα παιδιά  που έφυγαν πρόωρα, άδικα  ή και ξαφνικά από τον κόσμο τούτο.  Με τον τρόπο αυτό πλημμύρισε ανεξίτηλο πόνο και καημό όχι μόνο η στενή οικογένειά τους και οι συγγενείς τους, αλλά και όλοι μας, που με διακριτική διάθεση συμπαράστασης θέλουμε να βρεθούμε ακόμη μια φορά κοντά τους. Η επιμνημόσυνη Ακολουθία άρχισε γύρω στις 9.00 π.μ.. Προσκαλέσαμε τους γονείς των παιδιών με επιστολή που μεταξύ των άλλων γράφαμε, « …όσοι μπορείτε, καλό θα ήταν να προετοιμαστείτε να προσέλθετε στη θεία Κοινωνία.  Ακόμα, θα μπορούσατε να φέρετε τη φωτογραφία του παιδιού σας για να την τοποθετήσετε μαζί με αυτές των άλλων παιδιών και των νέων. Φυσικά μπορείτε να προσκαλέσετε όσους συγγενείς επιθυμούν να προσευχηθούν μαζί μας την ημέρα αυτή. Τα υπόλοιπα τα έχει φροντίσει ο Ναός μας. Εσάς απλά σας περιμένουμε να ενώσουμε προς τον Αναστημένο Χριστό τις προσευχές μας».

Προγράμματα των Ιερών Ακολουθιών.
Τα προγράμματα των Ιερών ακολουθιών του Πάσχα, των Χριστουγέννων, της  Μ. Τεσσαρακοστής, του Αγιασμού των Θεοφανείων, των εγκωμίων της Μ.  Παρασκευής, και των εγκωμίων της Παναγίας μας διανείμαμε στους εκκλησιαζομένους, προς έγκαιρη ενημέρωση και σωστή συμμετοχή στις Ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας μας.

Μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις...
Εξοπλίσαμε τα γραφεία με καινούργιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κατάλληλα ηλεκτρονικά προγράμματα καταχώρησης των Ιερών Μυστηρίων (ιδιαίτερα των γάμων).Τέλος, εμπλουτίσαμε την ενοριακή ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο με όχι ευκαταφρόνητες κριτικές!


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ