Γραφτείτε συνδρομητής!

Γραφτείτε συνδρομητής!

Γραφτείτε συνδρομητής!

Slide background
Slide background

Christou Gennisis

«Ποιο είναι το νόημα των Χριστουγέννων;»

Για ν' απαντήσουμε σ' αυτό το ερώτημα, ας εξετάσουμε πρώτ' από όλα τί είναι τα Χριστούγεννα:

Χριστούγεννα είναι ο εορτασμός της γέννησης του Χριστού, δηλαδή της ενσάρκωσης του δεύτερου προσώπου της Αγίας Τριάδος, του Λόγου. Όπως λέει η Γραφή "και ο Λόγος έγινε άνθρωπος" (Ιωάννου 1, 14).

Για ποιο λόγο όμως ο Χριστός γεννήθηκε και ως άνθρωπος;

Ο Θεός έγινε άνθρωπος, επειδή μας αγάπησε τόσο πολύ, ώστε θέλησε να μας σώσει από το προπατορικό αμάρτημα του Αδάμ και της Εύας. Όπως θεολογεί ο Μέγας Αθανάσιος ο Θεός έγινε άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος Θεός, δηλαδή για να γίνουμε όμοιοι με αυτόν (Α Ιωάννου 3, 2) κατά χάριν βέβαια.

Αφού λοιπόν είδαμε τί είναι τα Χριστούγεννα, ας δούμε τώρα πώς τα γιορτάζουμε εμείς σήμερα:

Στολίζουμε τα σπίτια μας και τις πλατείες με χριστουγεννιάτικα δέντρα και φωτεινά λαμπάκια, αγοράζουμε δώρα ο ένας για τον άλλον, προσδοκούμε να ξεκουραστούμε στις γιορτές και να έρθουμε πιο κοντά με τις οικογένειές μας.

Είναι σωστό ή λάθος αυτό;

Εξαρτάται από το πώς προσεγγίζει κανείς αυτό το εορταστικό κλίμα. Με άλλα λόγια, εάν βλέπεις τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και χαίρεσαι και μέσα από αυτή τη χαρά ευχαριστείς το Θεό, τότε είναι σωστός ο τρόπος που γιορτάζεις, διότι και ο Κύριος ως άνθρωπος ευχαριστούσε το Θεό Πατέρα πάντα και για όλα. Επίσης, αν μέσα από τα δώρα που μοιράζεις προσφέρεις χαρά και αγάπη με ευγνώμονη διάθεση σε αγαπημένα πρόσωπα και όχι μόνο, τότε είναι σωστός ο τρόπος που γιορτάζεις τα Χριστούγεννα, διότι ο Κύριος έδωσε ευγνωμοσύνη στο Θεό Πατέρα, που δημιούργησε το ανθρώπινο γένος. Και έδωσε χαρά στους ανθρώπους, γιατί πλέον μπορούν και αυτοί να σωθούν και να είναι μαζί με τον κύριο. Ακόμα, σκόρπισε αγάπη τέτοια ώστε και εμείς οι άνθρωποι, ακολουθώντας το παράδειγμά του, να αγαπάμε και να μοιάζουμε πιο πολύ με το Θεό, αφού ο Θεός είναι αγάπη (Α Ιωάννου 4, 16). Τέλος, εάν θελήσεις να αναπαυτείς και να μοιραστείς τις γιορτές με την οικογένεια και τους φίλους σου για να ανανεωθείτε όλοι και να έρθετε πιο κοντά, τότε είναι σωστός ο τρόπος που γιορτάζεις τα Χριστούγεννα, διότι και ο Κύριος μας προτρέπει «αναπαυθείτε για λίγο» (Μάρκου 6, 31) και μας καλεί να έρθουμε σε αυτόν ως οικογένειά του.

Ποιο όμως είναι το καλύτερο και μεγαλύτερο στολίδι των Χριστουγέννων;

Η απάντηση είναι ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος τον οποίο δημιούργησε ο Θεός σύμφωνα με τη δική του εικόνα και ομοίωση, ώστε να στολίζει τη γη όταν γινόμαστε καθαρή φάτνη στην καρδιά και θεοφόροι με τα Άγια μυστήρια της εκκλησίας μας.

Και ποιο είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε;

Είναι η θυσιαστική αγάπη σαν αυτή που χάρισε ο Θεός. Η αγάπη μέχρι θυσίας, αυτή που οδήγησε τον μονογενή του Υιό να έρθει στη γη για χάρη μας.

Αυτό είναι το νόημα των Χριστουγέννων. Έτσι γεννιέται στις καρδιές μας ο Χριστός.

 

Θεοφάνης Τασούλας (*)

 

(*) Ο Θεοφάνης Τασούλας είναι πτυχιούχος πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, μεταπτυχιακός φοιτητής οικονομικών και διοίκησης του Πάντειου Πανεπιστημίου και εργάζεται ως Μηχανικός Λογισμικού. Ασχολείται ερασιτεχνικά με την έρευνα της Καινής Διαθήκης και των λόγων των Πατέρων της Εκκλησίας.

© Copyright 2023 Καθεδρικός Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης Χολαργού Back To Top

«Ο Σταυρός του Χριστού» είναι η διδασκαλία του Χριστού. Μάταιος και άκαρπος είναι «ο σταυρός του κάθε ανθρώπου» - όσο βαρύς και αν είναι - εάν δεν μεταμορφωθεί σε «Σταυρό του Χριστού» με το ν᾽ ακολουθούμε τον Χριστό. «Ο σταυρός του κάθε ανθρώπου», για τον μαθητή του Χριστού γίνεται «Σταυρός του Χριστού», γιατί ο μαθητής του Χριστού είναι στερρά πεπεισμένος, ότι πάνω απ᾽ αυτόν (τον μαθητή) αγρυπνάει ακοίμητος ο Χριστός.

Ο σταυρός είναι και παραμένει βαρύς και καταθλιπτικός, ενόσω παραμένει ο σταυρός μας. Όταν όμως μεταμορφωθεί σε Σταυρό του Χριστού, τότε γίνεται ασυνήθιστα ελαφρός. «Ο ζυγός μου», είπε ο Κύριος, «χρηστός και το φορτίον μου ελαφρόν εστιν» (Ματθ. ια' 30). Ο μαθητής του Χριστού λαμβάνει τον σταυρό στους ώμους του, όταν παραδέχεται πως είναι άξιος των θλίψεων που η Πρόνοια του Θεού του καταπέμπει.

Άγ. Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ