Γραφτείτε συνδρομητής!

Γραφτείτε συνδρομητής!

Γραφτείτε συνδρομητής!

Slide background
Slide background

Κύκλος μεταπτυχιακών σεμιναριακών μαθημάτων Ψαλτικἠς Τέχνης

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε πτυχιούχους και διπλωματούχους της Βυζαντινής Μουσικής, που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και τις ικανότητές τους στο αντικείμενο, τόσο στο θεωρητικό, όσο και στο πρακτικό επίπεδο. Θα πραγματοποιούνται το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα, από τον Νοέμβριο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013, θα τελούν υπό την αιγίδα του Ι. Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού και θα αποτελούνται από τις εξής ενότητες:


Καλοφωνία, 10:00– 11:30 (2 διδακτικές ώρες):
Κατανόηση του ύφους, της υφής, της μορφολογίας και της έκφρασης, ποικίλων κλασικών μαθημάτων της Παπαδικής, ιδιαίτερης μουσικής αξίας, μέσα από την πολυεπίπεδη ανάλυση και ερμηνεία τους. Το ρεπερτόριο των μαθημάτων θα περιλαμβάνει κυρίως το «Καλοφωνικόν Ειρμολόγιον» του Γρηγορίου Πρωτοψάλτου και το «Δοξαστάριον» του Ιακώβου Πρωτοψάλτου. Διδάσκει ο Άρχων Υμνωδός Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, καθηγητής εκκλ. βυζαντινής μουσικής και πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού.


Από τη θεωρία στην πράξη & τανάπαλιν, 11:30–13:00 (2 διδ. ώρες)
Θεματικοί κύκλοι θεωρητικών προσεγγίσεων της ψαλτικής, που οργανώθηκαν με προοπτική την διεύρυνση των γνώσεων των σπουδαστών, σε θέματα που αφορούν τους ήχους και τα συστήματα, τα γένη, τις συμφωνίες, τις χρόες και το ρυθμό. Με αναφορές στο θεωρητικό του Χρυσάνθου, αλλά και σε «προθεωρίες» και «πραγματείες» του συνόλου της γραπτής παράδοσης της ψαλτικής,  θα γίνεται ανάλυση μεγάλων οκτάηχων συνθέσεων και «δεινών θέσεων» παλαιών αλλά και νεωτέρων μαθημάτων. Τέλος, θα γίνεται επαλήθευση των  θεωρητικών ευρημάτων με ακροάσεις και τεχνικές αναλύσεις (φασματογραφήσεις) ηχογραφήσεων από παραδοσιακούς ερμηνευτές της ψαλτικής. Διδάσκει ο Χαραλάμπης Συμεωνίδης, καθηγητής εκκλ. βυζαντινής μουσικής και πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγ. Αναργύρων Αμαρουσίου.


Διάλεξεις από επίτιμους προσκεκλημένους, 13:00–14:00 (1 ώρα)
Σε κάθε μάθημα θα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε έναν διακεκριμένο ειδικό  του χώρου, ο οποίος θα εισηγείται σχετικό με την εκκλ. βυζαντινή μουσική θέμα. Θα ακολουθεί συζήτηση. Για τον φετινό κύκλο έχουν προσκληθεί οι: Γεώργιος Φαράντος, Αθανάσιος Βουρλής, Δημοσθένης Παϊκόπουλος, Φώτιος Κετσετζής, Αθανάσιος Παϊβανάς, εκπρόσωπος των Θωμάδων Αγίου Όρους, Σπυρίδων Ψάχος, Ονούφριος Σώχος και Χρόνης Αηδονίδης.


Καλώς ανταμωθήκαμε, 14:00 - .... (όσο θέλουμε):
Μετά τα μαθήματα θα ακολουθεί γεύμα  γνωριμίας & διασκέδαση.


Επόμενο σεμινάριο: Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013
Επίτιμος προσκεκλημένος είναι ο κ. Δημοσθένης Παϊκόπουλος, τ. Άρχων Β' Δομέστικος του Οικουμενικού  Πατριαρχείου, πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Αιγάλεω, χοράρχης και δ/ντής της Χορωδίας του εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κ/πόλεως.
Θα επικεντρωθεί στην ανάλυση των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτήρων της Β. Μ. με βάση την προφορική παράδοση, μέσα από συζήτηση και απαντήσεις σε ερωτήσεις/απορίες των σπουδαστών.
Στη μάθημα και στη συζήτηση θα συμμετέχουν επίσης: ο πρωτοψάλτης και χοράρχης κ. Σταμάτης Κίσσας και ο πρωτοψάλτης και καθηγητής Β.Μ κ. Κων/νος Ζόππας.

Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες για τα σεμινάρια:
Γεώργιος Χατζηχρόνογλου: 6972279995, Χάρης Συμεωνίδης: 6943472297, e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Παρακαλείστε, λόγω της ήδη μεγάλης συμμετοχής, να δηλώσετε τη συμμετοχή σας με sms ή e-mail για το επόμενο σεμινάριο, ώστε να γίνει σωστός προγραμματισμός.

Τα μαθήματα γίνονται στην διεύθυνση:
ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΣΗΜΑΝΤΡΟΝ», ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 59, ΧΟΛΑΡΓΟΣ (ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ ΧΟΛΑΡΓΟΥ).

Η ΦΟΙΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ 

© Copyright 2023 Καθεδρικός Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης Χολαργού Back To Top

Άσε τα λόγια και γίνε για τον άλλον χαρά, αγάπη, φως και ελπίδα. Δεν έχει κανένα νόημα να του λες “σ’ αγαπώ”, εάν δεν μπορείς να αντέξεις την χαρά και ελευθερία του. Τι να κάνει ο άλλος τις σπουδαίες ρητορείες εάν αδυνατείς να τον αισθανθείς και νιώσεις; Να του δώσεις το δώρο της χαράς και ελευθερίας.

Ξέρεις τι θεωρώ εγώ αγάπη στα 47 μου χρόνια; Να χαίρεσαι με την χαρά του άλλου, να θες να τον βλέπεις καλά, να προχωρά, να εξελίσσεται και να κατακτά κορυφές. Να κρυφογελάς όταν γελά εκείνος. Όταν χαίρεται εκείνη, εσύ να πλημμυρίζεις ευτυχία. Να ζητάς τον παράδεισό της ακόμη κι εάν εσύ χρειαστεί να περάσεις μέσα από την κόλαση…

π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (Λύβιος)