Γραφτείτε συνδρομητής!

Γραφτείτε συνδρομητής!

Γραφτείτε συνδρομητής!

Slide background
Slide background

Μία σειρά σημαντικών και πολυδάπανων τεχνικών και οικοδομικών έργων πραγματοποιήθηκαν (ή και πραγματοποιύνται) στον Ιερό Ναό μας, που αφορούν παρεμβάσεις σε καίρια σημεία για τη σωστή και άρτια λειτουργικότητα του Ιερού Ναού:

 • Συνεχίζονται οι εργασίες διαμορφώσεως και εξωραϊσμού του περιστυλίου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου-Φανερωμένης Χολαργού. Πιο συγκεκριμένα, έχουν ήδη τοποθετηθεί επτά νέοι κίονες και ένα μαρμαρόγλυπτο θωράκιο, ενώ αμέσως μετά το Πάσχα θα ακολουθήσει η τοποθέτηση δύο ακόμη θωρακίων. Οι εργασίες αναμόρφωσης του περιστυλίου του ιερού Ναού μας προχωρούν βάσει των εγκεκριμένων αρχιτεκτονικών σχεδίων και αφορούν στο σύνολο σχεδόν αυτού.Οι εργασίες πραγματοποιούνται κατόπιν της υπ΄ αριθμ. 3836/6.11.2009 σχετικής οικοδομικής αδείας του Γραφείου Ναοδομίας της Διευθύνσεως Τεχνικών Υπηρεσιών της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, που υπάγεται στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
  Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε, κατόπιν και της σχετικής εγκρίσεως υπ΄ αριθμ. B5/2402/1.7.2010 του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και κόστισε συνολικά 44201.3 (36530 + 7671,3 για ΦΠΑ).
  Η δεύτερη φάση του έργου πραγματοποιείται κατόπιν της σχετικής εγκρίσεως υπ΄ αριθμ.  B3/882/18.2.2011 του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και θα κοστίσει συνολικά 44452,20  (36.140  + 8312,2 για ΦΠΑ 23% ).
 • Εργασίες στεγανοποιήσεως στον τρούλο, στη στέγη και στο περιστύλιο του Ιερού Ναού (έλεγχος και αντικατάσταση σπασμένων κεραμιδιών, τοποθέτηση φύλλων μολύβδου καί υδρορροών κλπ).
 • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του ξυλόγλυπτου τέμπλου, του δεσποτικού θρόνου, του άμβωνα και των εικόνων του δωδεκαόρτου στο τέμπλο στον Ιερό Ναό μας. Οι εργασίες, κατόπιν διαγωνισμού, έγιναν από εξειδικευμένο επιστημονικό συνεργείο, που διέθετε άριστα εκπαιδευμένους τεχνίτες, και  διήρκησαν  τρεις μήνες. Αφορούσαν στον καθαρισμό από σκόνες, αιθάλη και άλλες επικαθήσεις, τον εμποτισμό με μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα υλικά καθώς και με στερεωτικές ακρυλικές ρητίνες, τη συμπλήρωση των απολεσθέντων ξύλινων τμημάτων, την πλήρωση των ρωγμών και τη συμπλήρωση με ξυλοπολτό, την αισθητική αποκατάσταση και την επάλειψη με προστατευτικό στρώμα βερνικιού. Για τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των ιερών εικόνων προβλέπονται εργασίες στερέωσης και αισθητικής αποκατάστασης της ζωγραφικής επιφάνειας.
 • Αποκατάστασις των εκτεταμένων ζημιών στις αγιογραφίες του Ι. ναού, οι οποίες προεκλήθησαν από την εγκατάσταση των ηλεκτρικών και μεγαφωνικών εγκαταστάσεων
 • Τοποθέτηση δύο απορροφητικών μανουαλίων για την αποφυγή περαιτέρω μολύνσεως του εσωτερικού του Ι. Ναού
 • Πλήρης ανακαίνιση του γυναικωνίτη, με την αγορά νέων καθισμάτων, την αγορά νέων μαξιλαριών για την αμφιθεατρική εξέδρα, την κατασκευή νέων ντουλαπών, την τοποθέτηση χαλιών και καινούριου φωτισμού.
 • Πλήρης αναμόρφωση της υπόγειας αίθουσας του Ναού, πού χρησίμευε ως αποθήκη, σε εντευκτήριο Νεότητος, αίθουσα με κατάλληλη νεανική εμφάνιση, επιτραπέζια παιχνίδια, πινκ-πονκ, τηλεόραση και βίντεο, κομπιούτερ και πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
 • Αντικατάσταση των παλαιών σιδερένιων κουφωμάτων και των τζαμιών στα παράθυρα του τρούλου του Ναού λόγω φθοράς από το χρόνο και των σοβαρών ζημιών πού προεκλήθησαν στις αγιογραφίες κοντά στα εξωτερικά κουφώματα, με παράλληλη αντικατάσταση των μαρμάρινων ποδιών και του συστήματος εξαερισμού.
 • Εξοπλισμός των γραφείων με νέους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, καθώς και προμήθεια ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος για την έκδοση των πιστοποιητικών από τον Ναό κλπ.
 • Αντικατάσταση των παλαιών σιδερένιων κουφωμάτων και των τζαμιών στα παράθυρα των αψίδων του Ιερού Ναού (βόρεια, δυτική και νότια πλευρά).
 • Κατασκευή τριών νέων στολών της Αγίας Τραπέζης (η λεγόμενη Ενδυτή) και συγκεκριμένα: 1. λευκής στολής, για το καλοκαίρι και την ιερά πανήγυρη του Ναού μας, 2. μώβ στολής, για τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, και 3. κόκκινης στολής, για την περίοδο της Αναστάσεως
 • Κατασκευή κατάλληλου ειδικού χώρου, όπισθεν του Ιερού βήματος,  για τη ρίψη των υδάτων από την Ιερά Κολυμβήθρα και την  αναγκαστική κατασκευή χώρου υποδοχής των λημμάτων από τον ιερό Nαό μας σε  πρόχειρο τόπο (βόθρο) καθώς και τις ανάλογες ενέργειες (δυστυχώς χρονοβόρες λόγω γραφειοκρατίας) για τη σύνδεση του Ιερού Ναού με την δημόσια αποχέτευση. Παράλληλα κατασκευή ειδικών δεξαμενών για τη  συλλογή των  όμβριων υδάτων στους υπογείους χώρους των αιθουσών του Ναού, με κατάλληλο αυτοματοποιημένο τρόπο προωθήσεως  των υδάτων και αποφυγή έτσι  της εισόδου των υδάτων  στις αίθουσες, οι οποίες πολλές φορές παλαιότερα πλημμύριζαν στις δυνατές βροχοπτώσεις.
 • Επίστρωση όλου του χώρου του Αγίου Βήματος με καινούρια χαλιά και μοκέτες
© Copyright 2023 Καθεδρικός Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης Χολαργού Back To Top
Δύο προϋποθέσεις υπάρχουν για να γίνει δεκτή η προσευχή μας από τον Θεό.
Πρώτ’ απ’ όλα χρειάζεται βαθιά και μεγάλη πίστη στον Κύριο, με όλη μας την καρδιά να πιστεύουμε σ’ Αυτόν που ικετεύουμε.
Και το δεύτερο, να μην υπάρχει  ίχνος αμφιβολίας, κανένας δισταγμός στην καρδιά αλλά μόνο η πίστη, η πίστη στο άπειρο έλεος του Θεού. Μόνο η προσευχή που βγαίνει από καρδιά που είναι γεμάτη ελπίδα και πίστη ακούγεται από τον Θεό.
Εκτός απ’ αυτό, η προσευχή θέλει επιμονή. Πρέπει να ξέρουμε ότι δεν θα λάβουμε αμέσως αυτό που ζητούμε. Πρέπει να δείξουμε ότι είναι σταθερή η ελπίδα που έχουμε στον Θεό και η επιμονή σ’ αυτά που ζητούμε.

Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Κριμαίας, Λόγοι και ομιλίες, τόμος Γ’.