Πατερικά και λοιπά γνωμικά

"Τί κοινό έχει το χιόνι με την αγάπη του Θεού;

Όπως το χιόνι πέφτει αθόρυβα, τα σκεπάζει όλα και τα παγώνει, αλλά ομορφαίνει το τοπίο και το αλλάζει,

έτσι και η Αγάπη και η Χάρη του Θεού έρχεται αθόρυβα και τα σκεπάζει όλα.

Παγώνει τα πάθη μας, ομορφαίνει τη ζωή και τα αλλάζει όλα, μέσα μας και γύρω μας..."

Όσιος Αμφιλόχιος Μακρής

Θα έχετε πολλές δυσκολίες στη ζωή. Τα ερωτηματικά θα έρχoνται βροχή. Οι μέριμνες θα σάς περικυκλώνουν και θα βλέπετε συχνά πυκνά τη χριστιανική –και οικογενειακή- σας ζωή να γίνεται δύσκολη.

Μην απογοητεύεστε! Ο Θεός θα βοηθήσει.

Εσύ κάνε εκείνο που περνάει από το χέρι σου.

Μπορείς να μελετήσεις πέντε λεπτά την ημέρα; Μελέτησε. Μπορείς να προσευχηθείς πέντε λεπτά την ημέρα; Προσευχήσου. Και αν δεν μπορείς πέντε, προσευχήσου δύο. Τα υπόλοιπα είναι υπόθεση του Θεού.

(+) Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου

Όταν οι πολεμιστές του Γεωργίου Καραϊσκάκη έπιασαν ένα συμπολεμιστή τους που είχε λιποτακτήσει κατά την ώρα της μάχης κι ετοιμάζονταν να τον σκοτώσουν, ο μεγάλος στρατηγός του '21 τους σταμάτησε λέγοντας:

"Σταθείτε ορέ μια στιγμή! Σας αφήνω να τον κάμετε ότι θέλετε. Σας λέω τούτο μονάχα: 

Να ξέρετε ότι, αν τον σκοτώσετε, θα 'χετε πράξει δίκαια. Αν όμως τον συγχωρήσετε, θα 'χετε πράξει άγια!

Σκεφτείτε το και κάμετε ότι νομίζετε...".

Και, τα παλληκάρια του έπραξαν άγια κι άφησαν ανέγγιχτο τον λιποτάκτη.

«Για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία»

Είμαστε σαν τους οδοιπόρους σε δύσκολο και μακρινό δρόμο που κατάκοποι, αν βρούν κάποιο ευσκιόφυλλο δένδρο κάθονται για λίγο ν΄ αναπαυθούν και ανανεωμένοι συνεχίζουν το δρόμο τους. Έτσι και τώρα τον καιρό της νηστείας και στο δύσκολο ταξίδι της προσπάθειας, ο ζωηφόρος Σταυρός φυτεύτηκε στο μέσον του δρόμου από τους αγίους Πατέρες για να μας δώσει άνεση και αναψυχή, για να μας ενθαρρύνει στην υπόλοιπη προσπάθειά μας.

Από το Συναξάρι της Κυριακής της Σταυροπροσκύνησης

 

«Αν και μας πιέζουν από παντού, δεν μας καταβάλλουν. Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, αλλά δεν απελπιζόμαστε. Μας καταδιώκουν, ο Θεός όμως δεν μας εγκαταλείπει. Μας ρίχνουν κάτω, μα δεν χάνουμε τον αγώνα. Συνεχώς υποφέρουμε σωματικά μετέχοντας έτσι στον θάνατο του Κυρίου Ιησού, για να φανερωθεί στο πρόσωπό μας η ζωή του Αναστημένου Ιησού»

(Προς Κορινθίους Β΄, 4, 8-10)

 

Περί μνησικακίας
…Η μνησικακία σημαίνει κατάληξη του θυμού, φύλακα των αμαρτημάτων, μίσος της δικαιοσύνης, απώλεια των αρετών, δηλητήριο της ψυχής, σαράκι του νου, εντροπή της προσευχής, εκκοπή της δεήσεως, αποξένωσης της αγάπης, καρφί μπηγμένο στη ψυχή. ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ, ΕΓΙΝΕ ΞΕΝΟΣ ΤΗΣ ΟΡΓHΣ. Εκείνος που διατηρεί την έχθρα, συσσωρεύει στον εαυτό του άσκοπα ενοχλητικά βάρη.

Άγ. Ιωάννης της Κλίμακος

 

Ψυχή μου! Ψυχή μου! Σήκω ἐπάνω! Γιατί κοιμᾶσαι;
Τὸ τέλος τῆς ζωῆς σου φτάνει καὶ σ᾿ ἀναμένει ταραχή!
Ξύπνα, λοιπόν! Γιὰ νὰ σὲ λυπηθεῖ ὁ Χριστὸς καὶ Θεός.
Κεῖνος ποὺ βρίσκεται παντοῦ καὶ τὰ πάντα γεμίζει μὲ τὴν παρουσία Του.

Μέγας Κανών Άγ. Ανδρέα Κρήτης

 

Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία είναι ζωντανό παράδειγμα της δύναμης της μετάνοιας. Άνθρωπος που βυθίστηκε στο βόρβορο της αμαρτίας μέχρι το κεφάλι, έφτασε στην καθαρότητα των Αγγέλων! Πόση η δύναμη της Χάριτος του Θεού! Ας μην απελπιζόμαστε όσο πολύ και αν έχουμε βυθιστεί στην αμαρτία μπορούμε και πάλι να γίνουμε κατάλευκοι όπως ήμασταν μετά τη Βάπτιση. Αρκεί να μετανοήσουμε!

+Αρχιμ. Επιφάνιος Ι. Θεοδωρόπουλος

 

῾Η μετάνοια, δηλαδή ἡ ἐπιστροφή μας στόν Θεό, εἶναι ἀνανέωση τοῦ βαπτίσματός μας· εἶναι ἀνανέωση τῆς συνθήκης μας μέ τόν Θεό, τῆς ὑπόσχεσής μας νά ἀλλάξουμε τή ζωή μας. Εἶναι περίοδος κατά τήν ὁποία μποροῦμε νά ἀποκτήσουμε τήν ταπείνωση, ἡ ὁποία εἶναι εἰρήνη· εἰρήνη μέ τόν Θεό, εἰρήνη μέ τόν ἑαυτό μας, εἰρήνη μέ ὅλο τόν κτιστό κόσμο. ῾Η μετάνοια γεννιέται ἀπό τήν ἐλπίδα, ὅταν δηλαδή ἀπορρίψουμε τήν ἀπόγνωση. Μετάνοια εἶναι τό καθάρισμα τῆς συνειδήσεώς μας. Μετάνοια σημαίνει ὁλοκληρωτική ἀπαλλαγή ἀπό τή λύπη καί τόν πόνο.

+ Μητρ. Σουρόζ Αντώνιος Bloom

 

Το παράδειγμα των Μυροφόρων γυναικών έμεινε και παραμένει ζωντανό στη ζωή της Εκκλησίας. Κάθε χριστιανή Γυναίκα που κρατεί ζωντανή την πίστη του Χριστού στην καρδιά της γίνεται, χωρίς να το γνωρίζει ίσως, Μυροφόρα και προσφέρει τα Μύρα της χριστιανικής ζωής (πίστη, αφοσίωση, αγάπη και θυσία) στη ζωή του κόσμου.

Έτσι η Ορθόδοξος Εκκλησία μας δικαίως τιμά τη μνήμη των Μυροφόρων τη δεύτερη Πασχαλινή Κυριακή κι εβδομάδα και σ' όλες σχεδόν τις Κυριακάτικες Λειτουργίες εγκωμιάζει και υμνεί το παράδειγμά των, γιατί πέρα από την καθημερινή διακονία των στην ομάδα του Χριστού, εκείνες έφυγαν τελευταίες από το Σταυρό και έτρεξαν πρώτες στον Τάφο Του.

Τιμή, αγιασμός και χάρη Χριστού στις Γυναίκες εκείνες, που και σήμερα προσφέρουν την αφοσίωση και την διακονία των στην Εκκλησία του Χριστού, που είναι κι αυτή Σώμα Χριστού.

+ Κισάμου & Σελίνου κυρός Ειρηναίος

 

Η ευχή των γονέων είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά για τα παιδιά. Για αυτό φροντίζουν να έχουν την ευχή των γονέων. Δεν είδες ο Ιακώβ, μέχρι πού έφθασε για να πάρη την ευλογία του πατέρα του; Και προβιά φόρεσε! Ειδικά η ευχή της μάνας είναι μεγάλο πράγμα! Κάποιος έλεγε: «Κάθε λόγος της μητέρας μου είναι και μια λίρα χρυσή»

+ Όσ. Παΐσιος, ο Αγιορείτης