Απολογισμός αγάπης του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου

Χολαργός, 7/1/ 2017

Πρακτικό υπ΄ αριθμ: 1/ 2017
ΘΕΜΑ: «Ενοριακή κληρικολαϊκή συνέλευση και Απολογισμός του Ε.Φ.Τ. »

Εν Χολαργώ σήμερον την 7ην τού μηνός Ιανουαρίου του έτους 2017 ημέρα Σάββατο και ώρα 07ην Πρωινή , άρχισε η κληρικολαϊκή συνέλευση του Ε.Φ.Τ. του Καθεδρικού Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού κατόπιν νομίμου προσκλήσεως και ανακοινώσεως του Αιδεσιμολογιωτάτου Προέδρου αυτού, Πρωτ. Ιωάννου Καλογερόπουλου εις το Παρεκκλήσιο του Πολιτιστικού και Φιλανθρωπικού Συλλόγου «ΣΗΜΑΝΤΡΟΝ» με την τέλεση της Θ. Λειτουργίας.

Περατωθείσης της Θ. Λειτουργίας έγινε η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας προς τιμήν των εθελοντών για την προσφορά τους, που είναι οι εκκλησιαστικοί επίτροποι ,  οι κατηχητές και οι κατηχήτριες, οι ιεροψάλτες, οι εργαζόμενοι καθημερινά στο ναό μας, αλλά και οι εθελόντριες κυρίες που συγκρότησαν και θα συγκροτήσουν το Δ.Σ. του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου, οι κυρίες της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, οι κυρίες που πραγματοποίησαν τον Έρανο της Αγάπης, οι κυρίες που καθημερινά ετοιμάζουν το φαγητό που προσφέρεται από το Ενοριακό συσσίτιο και λοιποί εθελοντές της ενορίας μας που υποστηρίζουν έμπρακτα το φιλανθρωπικό της έργο.

Στην συνέχεια έλαβε τον λόγον ο πρόεδρος του Ε.Φ.Τ. Πρωτ. Ιωάννης Καλογερόπουλος και είπε τα εξής:

« Άγιε Προϊστάμενε του Καθεδρικού Ναού του Χολαργού, π Συμεών , Σεβαστοί πατέρες και αγαπητοί αδελφοί, συναχθήκαμε σήμερα στο φιλόξενο αυτό χώρο του Πολιτιστικού και Φιλανθρωπικού Συλλόγου το «ΣΗΜΑΝΤΡΟ», αφενός να προσευχηθούμε «υπέρ των ιδίων αμαρτημάτων και των του λαού αγνοημάτων» και αφετέρου να σας γνωρίσω υπεύθυνα το φιλανθρωπικό έργο της ενορίας μας που έγινε κατά το παρελθόν έτος 2016. Γνωρίζετε μερικώς το έργο που επιτελείται καθημερινά από το ενοριακό Φιλόπτωχο ταμείο της ενορίας μας, αλλά θα ήθελα σήμερα να αναφερθούμε αναλυτικά για να το γνωρίσετε πληρέστερα και πιο συγκεκριμένα:

Να τι κάνουμε όλοι μαζί κάθε μήνα:

Γεύμα αγάπης: Κάθε μεσημέρι (από Δευτέρα έως και Σάββατο), στις 12.30, στο Κέντρο Ενοριακής Αγάπης προσφέρεται γεύμα αγάπης σε 67 αδελφούς μας. Συνολικά από τον Μάιο του 2012 που εγκαινιάσθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, το καθημερινό συσσίτιο, οι προσφερόμενες μερίδες έφθασαν τις 46.000. και από τις αρχές του έτους έως σήμερα οι προσφερόμενες μερίδες είναι 12.693. , περισσότερες από πέρυσι κατά 1.000 μερίδες. Για το σκοπό αυτό πολλές φορές συνάνθρωποί μας δώρισαν χρηματικό ποσόν « αντί στεφάνων» στο καθημερινό συσσίτιο, τιμώντας την μνήμη του προσφιλούς τους προσώπου, ή ανέλαβαν εξ ολοκλήρου τα έξοδα του φαγητού μιας ημέρας, και άλλες φορές πάλι προσέφεραν χρήματα για την ενίσχυσή του.

Ενοριακό παντοπωλείο: Στο Κέντρο Ενοριακής Αγάπης, που στεγάζεται εδώ στο δεύτερο όροφο και είναι καθημερινά ανοικτό από 11.00 έως 13.00 , γίνεται διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης:

• καθημερινά για έκτακτες περιπτώσεις και

• σε τακτική βάση, σε 50 οικογένειες κάθε μήνα, και με κατ’ οίκον παράδοση, σε πρόσωπα με κινητικά προβλήματα

Οι άνθρωποι που χρησιμοποίησαν το Ενοριακό παντοπωλείο σε τακτική βάση από 1/1/2016 έως 31/12/2016 ήταν 950 πρόσωπα, και εκτάκτως 239 πρόσωπα.

Τακτική διανομή οικονομικών βοηθημάτων: Στις 15 κάθε μήνα διανέμονται κατόπιν ελέγχου τα τακτικά χρηματικά βοηθήματα σε 27 ενορίτες μας (οικογένειες και ανέργους) και σε 17 φοιτητές- μαθητές που έχουν οικονομικά προβλήματα, παρέχοντας παράλληλα και έκτακτα οικονομικά βοηθήματα για την αντιμετώπιση σοβαρών αναγκών.

Διανομή ρούχων και υποδημάτων: Στο Κέντρο Ενοριακής Αγάπης γίνεται επίσης διανομή ρούχων, υποδημάτων, ειδών οικιακής χρήσης και παιχνιδιών σε ενδεείς αδελφούς μας. Οι  άνθρωποι που χρησιμοποίησαν την Ενοριακή ιματιοθήκη, φέτος ξεπέρασαν τους 500 και το περίσσευμα 250 μεγάλα κιβώτια παραδόθηκαν σε ιδρύματα, στο λαό της Μαδαγασκάρης, και κατά τις δύο επισκέψεις της ενορίας μας στους αστέγους των Αθηνών.

Ενοριακή τράπεζα αίματος: Χάρις στις δύο αιμοδοσίες που γίνονται κάθε χρόνο στην ενορία μας συγκεντρώθηκαν 183 φιάλες αίματος και διατέθηκαν οι 157 σε συνανθρώπους μας. Το περίσσευμα προσφέρθηκε στο παιδιά του νοσοκομείου παίδων Αγία Σοφία που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία. Μαθήματα χορού: γίνονται κάθε Σάββατο σε 179 πρόσωπα κάθε ηλικίας .

Να σημειωθεί ότι εδώ στο Σήμαντρο γίνονται Μαθήματα Υπολογιστών: με 5 τμήματα κάθε εβδομάδα που συμμετέχουν 34 ενήλικες. Επίσης προσφέρεται και Στέγη και σίτιση σε 8 Φοιτήτριες στα ανακαινισμένα δωμάτια του κτιρίου με πρόβλεψη να αποκατασταθούν και τα υπόλοιπα πέντε ημιτελή δωμάτια στον τρίτο όροφο.

Τέλος πριν σας γνωρίσω τα επίσημα έσοδα και έξοδα του έτους θα ήθελα να σας πω και το εξής: Εάν γνωρίζετε, στην γειτονιά σας ή στην πολυκατοικία σας, κάποιον ενορίτη μας που έχει οποιαδήποτε ανάγκη, μη διστάσετε! Ελάτε να μας ενημερώσετε. Γιατί είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για κάποιον αδελφό μας που έχει κάποια ανάγκη που αγνοούμε και δεν συμπαραστεκόμαστε.

Απολογισμός Οικονομικού έτους 2016

ΕΣΟΔΑ
1 Υπόλοιπον προηγ. Έτους 73.351,10
2 Γενικά έσοδα 49.606,67
3 Τόκοι καταθέσεων 5,02
4 Έρανος Αγάπης 13.500,00
5 Έσοδα λοιπών δραστηρ/των: (εκδρομών - εκδηλώσεων) 344,70

Σύνολον εσόδων 136.807,49

ΕΞΟΔΑ
1 Βοηθήματα έτους 53.788,99
2 Ποσοστόν 5% 2.497,85
3 Ποσοστόν 37% 4.995,00
4 Έξοδα Κ.Ε.Α. 13.058,06
5 Έξοδα λοιπών δραστηρ/των: (αιμοδοσίες)  1.621,96
6 Έξοδα συντηρήσεως 309,37
7 Διά ενίσχυση ιδρυμάτων & προγρ/των Γ.Φ.Τ. 5.500,00
8 Διάφορα(3ο παιδί Θράκης) 1.440,00
9 Υπόλοιπον 31/12/2016 53.596,26

Σύνολον εξόδων 83.211,23

Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο του Ε.Φ.Τ. , όπως προβεί εις τις δέουσες ενέργειες διά την ενημέρωση του ως άνω πρακτικού υπό του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Μη υπάρχοντος ετέρου θέματος λύεται η συνεδρίαση και υπογράφεται το παρόν ως έπεται.

Ο Προϊστάμενος του Ι.Ν

Ο Πρόεδρος του Ε.Φ.Τ.

Οι Ιερείς του Ναού

Εκκλησιαστικοί Επίτροποι

Οι Ενορίτες

 

Προσφώνηση του π. Ιωάννη Καλογερόπουλου στην ακολουθήσασα εκδήλωση προς τιμήν των εθελοντών:

 

Άγιε Προϊστάμενε , π Συμεών , Σεβαστοί πατέρες, και Αγαπητοί μας εθελοντές!

Όλο αυτό το έργο το οποίο σας εξέθεσα εν συντομία, δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί οι ξεχωριστοί άνθρωποι, που με ιδιαίτερη αγάπη και αφοσίωση προσφέρουν την έμπρακτη αγάπη τους στο ενοριακό έργο.
Στην Εκκλησία μας οι εθελοντές και οι εθελόντριες αποτελούν μια διαχρονική πραγματικότητα! Υπηρετούν το έργο της Εκκλησίας με υπακοή, με αγάπη, χωρίς θόρυβο, χωρίς δημοσιότητα, χωρίς τυμπανοκρουσίες! Είναι κατ΄ αρχήν τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των ανά τη χώρα Ορθοδόξων Ναών. Σε κάθε ενοριακό Εκκλησιαστικό Συμβούλιο υπηρετούν και μοχθούν σε ημερήσια σχεδόν βάση τέσσερις τουλάχιστον Επίτροποι, οι οποίο δαπανώνται για την προώθηση όλων των υποθέσεων του Ναού που διακονούν. Έπειτα είναι οι Κατηχητές και οι Κατηχήτριες καθώς και οι κυρίες που υπηρετούν τον τομέα της νεότητας. Είναι αυτές που τακτικά, κάθε σαββατοκύριακο, φροντίζουν να είναι παρούσες για τις νεανικές συνάξεις των νέων μας, να επιστατούν και να φροντίζουν όλα τα θέματα αυτά αλλά και εκτάκτως τα αναφυόμενα, μαζί με τον υπεύθυνο Ιερέα της Νεότητος. Έπειτα είναι και οι κυρίες του Φιλοπτώχου Ταμείου, οι οποίες μαζί τον εντεταλμένο επίτροπο του Ναού, συγκροτούν τα ενοριακά Φιλόπτωχα Συμβούλια, που είναι υπεύθυνο για κάθε δαπάνη και για κάθε έργο που γίνεται από το Φιλόπτωχο της ενορίας μας. Είναι οι Κυρίες που περιφέρουν το δίσκο στην Εκκλησία κάθε Κυριακή, πραγματοποιούν επισκέψεις-ελέγχους στα σπίτια των ενδεών αδελφών μας, καθημερινά μια από τις έξι κυρίες είναι στο Κέντρο Ενοριακής Αγάπης στο «Σήμαντρο» και διακονεί τις υποθέσεις του φιλοπτώχου, δηλ. παραλαμβάνουν αλλά και προσφέρουν τακτικά δύο φορές το μήνα τρόφιμα, διανέμουν καθημερινά το μαγειρεμένο φαγητό, παραλαμβάνουν και διαχωρίζουν τον προσφερόμενο ιματισμό που προσφέρουν σε ενδεείς αδελφούς μας, και το περίσσευμα το ετοιμάζουν κατάλληλα για να προωθηθεί σε ευαγή ιδρύματα, τρέχουν στους δρόμους της ενορίας μας για τη διενέργεια του Εράνου της Αγάπης, που γίνεται κατά τον μήνα Δεκέμβριο κάθε χρόνο. Με κάθε τρόπο και με όλες τους τις δυνάμεις στηρίζουν το φιλανθρωπικό έργο της Ενορίας.

Δεν περιορίζονται μόνο σε αυτή τη διακονία, αλλά έκτακτα ετοιμάζουν και εκδηλώσεις του Ναού, φροντίζουν τη διακονία καθημερινά στο παγκάρι του Φιλοπτώχου, την ετοιμασία των εκδρομών, ετοιμάζουν χειροποίητες λαμπάδες, διακοσμητικά κεριά, διάφορες χειροτεχνίες και πολλά άλλα προς ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της ενορίας μας. Έπειτα είναι οι κυρίες της εθελοντικής αιμοδοσίας που φροντίζουν, όταν υπάρχει αιμοδοσία, να επιμεληθούν τις αφίσες, τα πανώ, τις προσκλήσεις των αιμοδοτών, το αρχείο τους, κατά την ημέρα της αιμοδοσίας με την γραμματειακή υποστήριξη, με το κέρασμα, και βέβαια δεν μένουν αμέτοχες, αλλά προσφέρουν και το αίμα τους για τον άγνωστο συνάνθρωπο. Έπειτα είναι οι εθελόντριες μαγείρισσες, οι κυρίες που καθημερινά έρχονται κάθε εβδομάδα, από φυλακής πρωίας, στο «Σήμαντρο» και ετοιμάζουν με μεράκι και ιδιαίτερη φροντίδα το καθημερινό φαγητό, φροντίζοντας με σχολαστικότητα τους κανόνες υγιεινής, την νοστιμιά σε πολλές μερίδες μαγειρέματος, την καθαριότητα του χώρου και των μεγάλων μαγειρικών σκευών, την καθαριότητα και υγιεινή των ψυγείων, αλλά και τη διανομή του φαγητού στα τάπερ των δικαιούχων και δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό αλλά πολλές φορές το χρόνο προσφέρουν εξ ιδίων το ημερήσιο γεύμα στους απόρους αδελφούς μας.

Έπειτα είναι οι 45 κυρίες που συγκροτούν τα 21 συνεργεία που πραγματοποιούν σε όλη την ενορία μας, τον ετήσια Έρανο της Αγάπης. Είναι οι κυρίες που μέσα στο κρύο του Δεκέμβρη, επί μία εβδομάδα πρωινά και απογευματινά περιφέρονται και κυριολεκτικά ζητιανεύουν στις κατοικίες των ενοριτών μας, εισπράττοντας πολλές φορές όχι μόνο χρήματα, αλλά και ταπεινωτικά λόγια, άπρεπες εκφράσεις, που με όλο αυτές τις ευλογίες θα γίνει το επόμενο έτος η φιλανθρωπία της ενορίας μας.

Στον πολυάριθμο αυτό στρατό της ενορίας μας εκφράζουμε εκ μέρους του Δ.Σ του Ε.Φ.Τ την ευγνωμοσύνη μας και τον δίκαιο έπαινο της Εκκλησίας. Τους φωνάζουμε ένα μικρό ευχαριστώ στο μεγάλο έργο που με αγάπη μας προσφέρουν. Αφιερώνουμε την ημέρα αυτή για να δημοσιοποιήσουμε το έργο τους. Και επιτρέψτε μου τελειώνοντας να σας διαβάσω κάτι σχετικό που έγραφε, ο στρατηγός Γιάννης Μακρυγιάννης: «δεν πλουταίνει ο άνθρωπος με χρήματα μονάχα, πλουταίνει περισσότερο με τα καλά του έργα». Και συνεχίζει «Γιατί όταν παίρνεις, γεμίζουν τα χέρια, όταν δίνεις γεμίζει η καρδιά». Θα συμφωνήσετε και εσείς ότι η αγάπη πρέπει δείχνεται με έργα. Για αυτό και εμείς διαλέξαμε φέτος να σας πούμε έμπρακτα το ευχαριστώ μας με τρείς τρόπους. Με μια μικρή εικόνα της εορταζομένης αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας της προστάτιδας της ενοριακής Φιλανθρωπίας, που πίσω έχουμε γράψει δύο λόγια για το καθένα σας, με ένα Πολύ μεγάλο Ευχαριστώ που βγαίνει μέσα από την ψυχή μου σε όλους σας, και με ένα μικρό δωράκι , που σας παρακαλώ στο τέλος να τα πάρετε όλοι απ του προϊσταμένου μας το χέρι, αφού τον παρακαλέσουμε βέβαια να μας ολοκληρώσει την σημερινή μας εκδήλωση. Σας ευχαριστώ όλους για όλα.