Στο ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει : Μια συγκινητική και ωφέλιμη επίσκεψη

Εν δρασειΜια συγκινητική και αμοιβαία ωφέλιμη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε  το πρωινό της 5η Απριλίου 2017, με την ενεργό  συμμετοχή του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου του Καθεδρικού Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού.
Κλιμάκιο  Ιερέων,  με επικεφαλής τον Διευθυντή του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογενείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π. Συμεών Βενετσιάνο, επισκέφτηκε το πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει,  γνωστό πρόγραμμα απεξάρτησης και επανένταξης  προσώπων που  στην ανατολή της ζωής τους  πίστεψαν ότι με την  χρήση χημικών ουσιών θα βρουν το χαμένο στην ζωή τους παράδεισο ή θα βρουν λύση στα  δυσεπίλυτα προβλήματα  στην πορεία της  ζωή τους.
 Η επίσκεψη έγινε στο χώρο όπου τα  μέλη του ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει ζουν και δραστηριοποιούνται καθημερινά στην Κυψέλη, κάνοντας τον δικό τους πραγματικό αγώνα  για να βρουν ό,τι έχασαν, αλλά  και για να κάνουν τις απαραίτητες  νέες τους επιλογές για μια ζωή χωρίς ναρκωτικά,  για μια νέα ζωή χωρίς τις άχρηστες για αυτούς πλέον  ουσίες, αφού  πρώτα τους ανάγκασαν να ζήσουν την προσωπική τους κόλαση,  περνώντας και από   την παράβαση του νόμου!
Μας υποδέχθηκαν τα  παιδιά της κοινότητας, 18 στον αριθμό, παιδιά που έχουν μικρή ή  και μεγάλη σχέση με τη φυλακή, αγόρια και κορίτσια διαφόρων ηλικιών, και μας οδήγησαν στην μεγάλη αίθουσα όπου   γίνεται η καθημερινή τους θεραπεία και η μεταξύ τους στήριξη και  αλληλοβοήθεια.  Το καθένα από αυτά έλαβε το λόγο και είπε   την δική  του σύντομη ιστορία της ζωής του, ολοκληρώνοντας  την αφήγησή του με την φράση « Σας ευχαριστούμε που σήμερα είσαστε εδώ, μαζί μας».  Ο π. Συμεών, με τον μεστό θεολογικό  του λόγο, αλλά και με  το απαραίτητο χιούμορ  για την αμεσότητα της επικοινωνίας της  παρέας μας, μεταξύ των πολλών ωφέλιμων σκέψεων  για όλους μας  τόνισε ότι :   «  … παιδιά,  νοιώθω ότι είμαστε συναγωνιστές. Εσείς καθημερινά δίνεται τον δικό σας αγώνα, για την απεξάρτησή σας, και σας συγχαίρω για αυτό. Αλλά και εμείς από το χώρο της Εκκλησίας καθημερινά κάνουμε τον δικό μας αγώνα, με την βοήθεια του Θεού, αλλά και την δική μας προσπάθεια, όπως και κάθε χριστιανός άλλωστε,  για να απαλλαγούμε  από τα δικά του  ο καθένας περιττά και ανώφελα εμπόδια, που μας δυσκολεύουν να γνωρίσουμε περισσότερο τον Θεό. Κάνουμε και εμείς την δική μας απεξάρτηση από όλα εκείνα που μπορεί να μας στερούν την πνευματική ελευθερία μας…» .
Εν δράσειΣτη συνέχεια ενημέρωσε για τις δράσεις και τις δομές  του Ιδρύματος Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών,  κάτι που συγκίνησε πολύ τα παιδιά, τα οποία εξέφρασαν την  ζωηρή επιθυμία τους  να μετέχουν  ενεργά σε κάποιες από αυτές. Τέλος, προσφέραμε σε όλα τα παιδιά πασχαλινά δώρα και ανταλλάξαμε ευχές για καλή Ανάσταση,  με την αμοιβαία υπόσχεση να ξαναβρεθούμε και να ωφεληθούμε εμείς από το δικό τους μεγάλο νεανικό  αγώνα,  αλλά και τα παιδιά του ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει από την  ζωντανή φανέρωση της αλήθειας της Eκκλησίας μας.   
                   

Τι είναι το ΚΕΘΕΑ

Το ΚΕΘΕΑ είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας. Βρίσκεται δίπλα στους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους από την ίδρυση της ΙΘΑΚΗΣ, της πρώτης ελληνικής Θεραπευτικής Κοινότητας, το 1983. Όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής: στο δρόμο, στα σωφρονιστικά καταστήματα, σε μονάδες σε όλη την Ελλάδα. To KEΘΕΑ απευθύνεται επίσης σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με άλλες μορφές εξάρτησης, όπως το αλκοόλ, ο τζόγος και το διαδίκτυο.
Τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα την εξάρτηση και τα προβλήματα που τη συνοδεύουν, παρέχοντας συμβουλευτική και θεραπεία απεξάρτησης, υποστήριξη της οικογένειας, φροντίδα για θέματα υγείας και νομικές εκκρεμότητες, εκπαίδευση και κατάρτιση, επανένταξη στην κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας δεν χορηγούνται υποκατάστατα ή φάρμακα. Στόχος είναι η πλήρης και σταθερή αποχή από τις ουσίες και η ισότιμη επανένταξη του ατόμου στην κοινωνία.
Το ΚΕΘΕΑ εφαρμόζει επίσης προγράμματα πρόληψης και αγωγής υγείας σε εκπαιδευτικές κοινότητες όλων των βαθμίδων, ομάδες υψηλού κινδύνου για χρήση ουσιών και τις τοπικές κοινωνίες. Αποτελεί δραστήριο οργανισμό εκπαίδευσης και έρευνας στον τομέα των εξαρτήσεων με προγράμματα και δραστηριότητες που αποσκοπούν στην καλύτερη κατανόηση του φαινομένου, στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης και στη διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στα εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους.

Εν δράσει 

 

Κατάλογος προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ.


ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 1114        ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 1145
ΚΕΘΕΑ MOSAIC  , ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ,  ΚΕΘΕΑ ΑΝΑΔΥΣΗ
ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ,  ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
ΚΕΘΕΑ Ειδικό Πρόγραμμα Εξαρτημένων Γονέων
ΚΕΘΕΑ ΕΞΑΝΤΑΣ,  ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ, ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ
ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ
ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ Ανοιχτό Πρόγραμμα , ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ
ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ, ΚΕΘΕΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ – ΕΞΑΝΤΑΣ, ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ, ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, ΚΕΘΕΑ ΠΛΕΥΣΗ, ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ.