φοροι ΕκκλησιαςΠρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι αλήθεια ότι η Εκκλησία μας δεν πληρώνει τους φόρους που της αναλογούν.
Τα Μ.Μ.Ε. παρουσιάζουν την Εκκλησία σαν μια μάνα σκληρόκαρδη, η οποία δεν πληρώνει και κρατά τα χρήματα της στα σεντούκια και δεν βοηθάει τον κόσμο.
Η Εκκλησία πληρώνει πάρα πολλούς φόρους, όχι όμως για τους Ναούς και τα ιδρύματα της, το οποίο είναι αυτονόητο.
Θέλω να ξέρετε ότι αυτή είναι η αλήθεια. Η Εκκλησία είναι η τροφός του Γένους, έδωσε, δίνει και πάντα θα δίνει. Έτσι και αυτή την ώρα είναι έτοιμη, όλα αυτά που διαθέτει να τα δώσει για τα παιδιά της.
Θα διαθέσουμε τα πάντα υπό έναν όρο: Να υπάρχει έλεγχος, να πάνε τα χρήματα εκεί που πρέπει, εκεί που υπάρχει αληθινή ανάγκη και όχι σε «μαύρες τρύπες».
Δεν χορταίνει η ψυχή με χρήματα, όσα της δίνεις τόσα περισσότερα θέλει. Απόδειξη η μανία που έχει πιάσει τους νεοέλληνες, να κάνουμε ένα εξοχικό, να έχουμε ένα ωραίο αυτοκίνητο και μετά έρχεται η κοινωνία κατά τα πρότυπα άλλων κοινωνιών, δεν έχεις χρήματα πάρε μια κάρτα για το δάνειο, μια κάρτα για τις διακοπές, αυτά οδήγησαν σε όλα αυτά που είμαστε σήμερα.
Επομένως η απληστία είναι ένα μεγάλο κακό και η εγωπάθεια και από αυτά υποφέρουμε, αυτά συνδέονται άμεσα με το θέμα του χρήματος.
Η απληστία και όλα τα πάθη πρέπει να μπούνε σε θεραπεία, εάν δεν μπούνε σε θεραπεία δεν αντιμετωπίζονται. Και εμείς λέμε ή παίρνεις φάρμακο ουσιαστικό και το κόβεις ή βάζεις έμπλαστρο ή παίρνεις ασπιρίνη.
Χρειαζόμαστε αλλαγή τρόπου ζωής, γιατί θα ζήσουμε ακόμη χειρότερα πράγματα. Εννοώ τη μετάνοια, πρέπει να αλλάξουμε.
Οι φόροι είναι ένα αναγκαίο κακό, πρέπει να πληρώσουμε τα δανεικά μας. Όλα αυτά που χαλάσαμε και τα παίρναμε από αλλού, τα χρωστάμε αυτά τα πράγματα και πρέπει τώρα να τα δώσουμε. Δεν μπορούμε να χαλάμε περισσότερα από αυτά που κερδίζουμε.
Η Εκκλησία είναι ένα ωραίο άθλημα για τα ΜΜΕ, και κυρίως δίνει πολύ ωραίο υλικό για διαστροφή.
Αν διαβάσει κανείς ιστορία θα δει πως όποτε υπάρχει κρίση, όποτε υπάρχει αδιέξοδο, πρέπει κάποιος να τα πληρώσει και να τα φορτωθεί. Συνήθως η Εκκλησία τα φορτώνεται αυτά.
 Λέμε και το ξαναλέμε ότι, η Εκκλησία από τα ακίνητα που έχει, και τα οποία προσφέρουν, πληρώνει φόρους και πρέπει να πληρώνει.
Η Εκκλησία δεν απηλλάγη, η Εκκλησία πληρώνει και πρέπει να πληρώνει φόρους, αλλά αυτά που είναι για κοινή λατρεία αν τα φορολογήσουμε θα κλείσουνε.
Πρέπει να ξεκαθαρίσει πια αυτό το παραμύθι, και έχει ευθύνη και η πολιτεία και η Εκκλησία. Υπάρχει ή δεν υπάρχει περιουσία; Τόσο δύσκολο είναι να βρούμε εάν υπάρχει ή δεν υπάρχει περιουσία;
Ποιος είναι ο σκοπός της Εκκλησιαστικής περιουσίας; Είναι να καλύψει τις ανάγκες και αυτό το υπόλοιπο που μένει να πάει στο λαό. Αλλά πώς πάει στο λαό; Εδώ είναι οι όροι που θέτουμε εμείς, η πείρα του παρελθόντος  μάς έδειξε πως όποτε η Εκκλησία έδωσε περιουσία, έγινε ληστρική αρπαγή.
Η Εκκλησία είναι η Μάνα μας, ό,τι και αν κάνει η μάνα δεν την πετάμε στο πεζοδρόμιο.

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος
(αποσπάσματα από πρόσφατες συνεντεύξεις του)

Δείτε εδώ πόσους και ποιους φόρους πληρώνει η Εκκλησία


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ