Γραφτείτε συνδρομητής!

Γραφτείτε συνδρομητής!

Γραφτείτε συνδρομητής!

Slide background
Slide background

Αγαπημένε μαθητή,έφηβος

Είσαι ένας ήρωας της σύγχρονης πραγματικότητας κι οφείλω να σου πω πολλά συγχαρητήρια που βρίσκεσαι σε αυτό το σκαλοπάτι της πορείας σου. Η εμπειρία του Λυκείου ήταν μοναδική για σένα και σίγουρα σημάδεψε τα εφηβικά σου χρόνια.

Όσο κι αν σου φανεί περίεργο όλο αυτό, να θυμάσαι πως η σχολική ζωή κι ιδιαίτερα η λυκειακή, που είσαι πιο ώριμος, θα είναι πάντα χαραγμένη στην καρδιά σου και θα είναι αρκετές οι φορές που θα την αναπολείς και θα χαμογελάς στη σκέψη της. Πόσα έχεις να θυμάσαι; Φιλίες, έρωτες, αγάπες, παρεξηγήσεις, καθηγητές που δε συμπαθούσες, καθηγητές που ήταν παράδειγμα για σένα, εκδρομές, αποχές, καταλήψεις, διαγωνίσματα, κάποιες φορές ίσως και αποβολές, σκασιαρχεία και μπορώ να σου αναφέρω χίλια δυο ακόμα. Πόσο ευτυχισμένος είσαι που τα έζησες;

Η μεγάλη νίκη

Τώρα ο κύκλος σου αυτός τελειώνει και τον κλείνεις εσύ με τη δική σου σφραγίδα και πρέπει να τον κλείσεις, για να περάσεις τη ζωή σου στο επόμενο επίπεδο. Συγχαρητήρια και πάλι γι’ αυτό σου το κατόρθωμα. Πιστεύεις πως είναι μικρό πράγμα αυτό που έχεις καταφέρει; Να θυσιάζεις τον χρόνο σου, τα ανέμελα εφηβικά σου χρόνια, να συγκρατείς τον εαυτό σου και να συνεχίζεις να μένεις πιστός στο όνειρό σου; Να υπερπηδάς εμπόδια, να υπομένεις και να επιμένεις; Ήταν ένα μαγικό ταξίδι για σένα, μια τεράστια νίκη και οφείλεις εσύ να πεις τώρα στον εαυτό σου εκατομμύρια μπράβο χωρίς να βάλεις βαθμό. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, είσαι νικητής.

Προσήλωση στο όνειρο
Μην ξεχάσεις όμως κάτι. Να προστατεύσεις την αλήθεια σου, μια αλήθεια που μόνο εσύ ξέρεις. Πιστεύεις πως τα χρόνια σου στο σχολείο ήταν τυχαία και αναγκαστικά; Ή μέσα από όλο αυτό συνειδητοποίησες τι ακριβώς θέλεις; Τι νομίζεις θα συνέβαινε αν δεν είχες αυτή την εμπειρία; Φαντάζεσαι να σταματούσες και να μην είχες κάνει αυτό το «λάθος» που θα σε οδηγούσε στα πραγματικά σου «θέλω»; Να μην ήσουν σίγουρος να πεις πως θέλεις να συνεχίσεις στο πανεπιστήμιο ή να κάνεις κάτι άλλο που σε εμπνέει; Επειδή όμως τώρα ξέρεις, προστάτευσε τα όνειρά σου. Το όνειρο έχει το όνομά σου και οφείλεις να το ακολουθήσεις και να το κυνηγήσεις. Κυνήγησε την ευτυχία σου. Είσαι ο μοναδικός που μπορεί να το κάνει.

Όπως λέει και ο Αριστοτέλης τίποτα δεν είναι τυχαίο και όλα έχουν γεννηθεί για κάποιον σκοπό. Γεννήθηκες, λοιπόν, για να εκπληρώσεις τον σκοπό σου και ο σκοπός δε σταματά σ’ ένα βαθμό. Αν τυχόν σου διαφεύγει λίγο, αναζήτησέ τον και δούλευε συνέχεια γι’ αυτόν. Αν τον βρήκες, μη σταματάς και συνέχισε. Κοίτα μακριά κι αν ο βαθμός δε σου αρέσει, μην εστιάσεις σ’ αυτόν και σε παρακαλώ μη σταματήσεις τον αγώνα σου. Άλλαξε τον τρόπο, αν δε σου ταιριάζει αυτός. Μάθε να ελίσσεσαι. Επικεντρώσου σε αυτό που θέλεις και θα βρεις τη λύση. Κάποια μέρα όλα θα σου φανερωθούν και θα δικαιωθείς. Καμία επιτυχία δεν έρχεται χωρίς εργασία και λάθη.

Επένδυσε στον εαυτό σου
Να επενδύεις συνέχεια στον εαυτό σου, όπως ακριβώς κάνεις και τώρα. Είναι η μεγαλύτερη επένδυση της ζωής σου. Να ανεβαίνεις τη σκάλα και να απολαμβάνεις τη διαδρομή χωρίς άγχος. Απλά απόλαυσέ την, γιατί είναι η δική σου σκάλα, η δική σου διαδρομή και την ταξιδεύεις όπως εσύ θέλεις και ταξίδι χωρίς απρόοπτα δε γίνεται. Τα απρόοπτα και οι δυσκολίες είναι αυτά που σου μαθαίνουν τα μυστικά και σου δείχνουν τη σωστή πορεία. Είναι το GPS σου. Έτσι, η ζωή θα σου φανερώσει το δρόμο για τον οποίο δούλεψε η καρδιά σου.

Όταν επενδύεις στον εαυτό σου, είσαι πάντα πλούσιος.

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι μια τεράστια επένδυση. Έχεις κόψει ένα σχολικό εισιτήριο διαρκείας από τα 5 σου ως τώρα, γι’ αυτό και το σχολείο είναι το δεύτερο σπίτι σου, η δεύτερη οικογένειά σου. Είναι πολύ όμορφο όλο αυτό και πρέπει να είσαι ευγνώμων, καθώς αυτό το εισιτήριο είναι ο δίαυλος για τη νέα σου εμπειρία.

Οι Πανελλαδικές είναι μια τεράστια επένδυση, αλλά δεν είναι η μοναδική, δεν είναι όλο σου το ταξίδι.

Θα κόψεις κι αλλά εισιτήρια για τον προορισμό σου και κοίταξε να το απολαύσεις. Δεν πρέπει να μειώνουμε καθόλου την αξία των πανελλαδικών, αλλά σε παρακαλώ μην ξεχάσεις να πιστέψεις στην ευτυχία σου και μην ξεχάσεις πως η ευτυχία σου δεν κλείνεται σ’ έναν βαθμό. Ένας βαθμός μπορεί να σου προκαλέσει διάφορα συναισθήματα, όπως απέραντη χαρά, ικανοποίηση, αισιοδοξία, αλλά και λύπη ή απογοήτευση. Όποια όμως κι αν είναι τα συναισθήματα, πρέπει να παραμείνεις πιστός στα όνειρά σου. Οι βαθμοί είναι ο αριθμητής, αλλά ο παρονομαστής είναι ένας και μοναδικός, ο σκοπός. Είσαι μοναδικός. Η ζωή δεν απορρίπτει κανέναν από έναν βαθμό.

Και κάτι ακόμα… Τον σκοπό της ζωής σου σε παρακαλώ μοιράσου τον. Θα τον έχουμε ανάγκη, γιατί θα είσαι σπουδαίος και το έργο σου αντίστοιχα σπουδαίο σε ό,τι κι αν ακολουθήσεις σε ό,τι κι αν πιστέψεις. Είπαμε... το όνειρο έχει το όνομά σου και μην του βάλεις όρια. Δεν έχει όρια η ευτυχία.

Είμαστε περήφανοι για σένα. Βρες τον σκοπό της ζωής σου και μοιράσου τον. Σε περιμένουμε. Είσαι ήδη νικητής κι εμείς ήδη σε χειροκροτάμε...

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Αναστασία Πατρώνα, Εκπαιδευτικός – φιλόλογος.

© Copyright 2023 Καθεδρικός Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης Χολαργού Back To Top

«Ο Σταυρός του Χριστού» είναι η διδασκαλία του Χριστού. Μάταιος και άκαρπος είναι «ο σταυρός του κάθε ανθρώπου» - όσο βαρύς και αν είναι - εάν δεν μεταμορφωθεί σε «Σταυρό του Χριστού» με το ν᾽ ακολουθούμε τον Χριστό. «Ο σταυρός του κάθε ανθρώπου», για τον μαθητή του Χριστού γίνεται «Σταυρός του Χριστού», γιατί ο μαθητής του Χριστού είναι στερρά πεπεισμένος, ότι πάνω απ᾽ αυτόν (τον μαθητή) αγρυπνάει ακοίμητος ο Χριστός.

Ο σταυρός είναι και παραμένει βαρύς και καταθλιπτικός, ενόσω παραμένει ο σταυρός μας. Όταν όμως μεταμορφωθεί σε Σταυρό του Χριστού, τότε γίνεται ασυνήθιστα ελαφρός. «Ο ζυγός μου», είπε ο Κύριος, «χρηστός και το φορτίον μου ελαφρόν εστιν» (Ματθ. ια' 30). Ο μαθητής του Χριστού λαμβάνει τον σταυρό στους ώμους του, όταν παραδέχεται πως είναι άξιος των θλίψεων που η Πρόνοια του Θεού του καταπέμπει.

Άγ. Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ