νεοιΚάθε χρόνο τέτοια μέρα η παγκόσμια κοινότητα νιώθει επιτακτική την ανάγκη να αναφερθεί στην τρομερή μάστιγα, που κατατρώγει τη νεολαία μας και απειλεί τη φυσική και ψυχική ακεραιότητα πολλών νέων ανθρώπων: τα ναρκωτικά. Είναι –ή μάλλον πρέπει να είναι– η σημερινή ημέρα μια τολμηρή αφορμή για ειλικρινή αυτοκριτική όλων μας, για συνειδητοποίηση της ανεπάρκειάς μας και της επιτακτικής ανάγκης για συνεργασία, για τον (επανα)καθορισμό των πνευματικών συντεταγμένων της κοινωνίας μας και της παιδείας μας, για να προτρέπουμε τους νέους ανθρώπους σε αισιοδοξία και αγωνιστικότητα, για να μη διστάζουν στην ανάληψη ευθυνών, για να μπορούν να πουν θαρραλέα το «όχι» σ΄ εκείνον που θα τους προτείνει την πρώτη επαφή με κάποια ουσία που κρύβει τον θάνατο.
Είχα την εξαιρετική ευκαιρία να επισκεφθώ μία θεραπευτική κοινότητα, ενώ έτυχα και της εξαιρετικής τιμής να με συναντήσουν νέοι άνθρωποι που βρίσκονται στο στάδιο της θεραπείας και της επανένταξης.
Είδα βαθιά μέσα στα μάτια των νέων αυτών ανθρώπων τη δίψα να ξαναβρούν τη ζωή και το χαμόγελο, να συναντηθούν και πάλι με την καθημερινότητα που τους προσπέρασε, είδα τον υπέροχο αγώνα τους που τους κάνει να βγαίνουν νικητές, την τεράστια προσπάθεια τους να υπερβούν την εξάρτηση και να ξεπεράσουν τον ίδιο τον εαυτό τους!
Έχω κρύψει βαθιά στην καρδιά μου τα λόγια της Κωνσταντίνας: «Τώρα πια νιώθω περήφανη, δυνατή, χαρούμενη. Έχω προσπαθήσει πολύ και ξέρω πως αν θέλω κάτι πολύ, μπορώ να τα καταφέρω. Είμαι γεμάτη ελπίδα για τη ζωή, που με περιμένει μετά την κοινότητα». Θα θυμάμαι πάντα την ειλικρίνεια του Σωτήρη:  «Όσες φορές κι αν ορκίστηκα, υποσχέθηκα, ποτέ δεν σταμάτησα. Ήρθε όμως η στιγμή που έπρεπε να διαλέξω: να ζήσω ή να πεθάνω! Η επιλογή μου ήταν να ζήσω καθαρός. Τώρα ανακαλύπτω έναν ολόκληρο, υπέροχο κόσμο μέσα μου, πραγματικό, όχι στη φαντασίωση μου. Στόχος μου είναι να τον γνωρίσω ξανά από την αρχή και να ζήσω σ΄ αυτόν». Και θα διδάσκομαι πολλά από τα δακρυσμένα μάτια του Γιώργου που μου είπε: «Νιώθω απογοήτευση όχι μόνο για τον εαυτό μου, αλλά και για την κοινωνία που με έσπρωξε στη δόση. Παίρνω δύναμη από μια μυστική πηγή στα βάθη του είναι μου για να συνεχίσω την προσπάθεια μου να μείνω καθαρός. Δεν θέλω να ξαναζήσω το παραμύθι. Θέλω τη ζωή που μου στέρησαν».
Συνοδοιπορώ με τα παιδιά αυτά, αντιλαμβάνομαι τον αγώνα τους και αναλογίζομαι τις ευθύνες μας. Μπορεί άραγε μια εξαρτημένη κοινωνία να διδάξει στους νέους την ελευθερία;
νεοιΗ εξάρτηση, όπως έχει λεχθεί, μπορεί ενδεχομένως και να είναι «μια επανάσταση, μια αποτυχημένη επανάσταση, μια διαμαρτυρία που δεν βρήκε αποδέκτες, μια προσπάθεια διαφυγής από πολλά αδιέξοδα στα οποία εμείς πολλές φορές οδηγούμε τους νέους ανθρώπους». Αδιέξοδα που έχουν να κάνουν με ένα κακό οικογενειακό κλίμα, με ένα αποτυχημένο εκπαιδευτικό σύστημα που συνθλίβει την προσωπικότητα και τα όνειρα των νέων, με την υποκρισία της κοινωνίας μας και περισσότερο εκείνων που έχουν την ευθύνη διαμόρφωσης των κοινωνικών δομών, με την ανεπάρκεια και της εκκλησιαστικής διακονίας μας κάποιες φορές.
Θέλω να πω σ΄ αυτά τα παιδιά – αλλά και σε όλους – πως η ζωή της Εκκλησίας είναι γεμάτη από ασώτους και καταταλαιπωρημένους νέους, που όχι μόνο ξαναβρήκαν το δρόμο τους, αλλά έφτασαν ακόμη και στην αγιότητα. Η επιστροφή, η μεταμόρφωση, η μετάνοια: είναι τα συστατικά της ορθόδοξης πνευματικότητας.
Γι’ αυτό και σήμερα νιώθω την ανάγκη να ρωτήσω και να αναρωτηθώ: Γιατί ακόμη τόση προκατάληψη απέναντι στον Χριστό και στην Εκκλησία; Αυτός ο τόπος μοιάζει να φοβάται να μιλήσει στα παιδιά για τον Χριστό και την Εκκλησία, γιατί θέλει να είναι «αξιοπρεπής» και μοντέρνος! Και οι νέοι μας τρυπιούνται και παραδίδονται στα ναρκωτικά και στις λογής – λογής εξαρτήσεις, στις γειτονιές των μεγαλουπόλεων αλλά και στις ήρεμες πόλεις της επαρχίας μας, χωρίς στόχους, αναζητώντας την αλήθεια και την αγάπη, νιώθοντας ότι κανείς ποτέ δεν τούς πλησίασε, ότι κανείς ποτέ δεν νοιάστηκε αληθινά γι΄ αυτούς. Παρά τα λάθη και τις αστοχίες μας, στην Εκκλησία είμαστε διαρκώς έτοιμοι για να υποδεχθούμε μακρόθυμα και με έκδηλη χαρά τους νέους που επιστρέφουν, αναζητώντας νόημα ζωής, αναζητώντας τελικά αυτά που τους στερήσαμε. Ελάτε, οι μεγάλοι, να συνεργαστούμε. Ελάτε, οι νέοι, να μας συγχωρήσετε. Κι όλοι μαζί να πορευτούμε σ΄ έναν κόσμο χωρίς εξαρτήσεις...

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
+ Ο ΑΘΗΝΩΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στην παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών (26 Ιουνίου 2010)


ΙΔΡΥΜΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ «ΔΙΑΚΟΝΙΑ»
Αγ. Φιλοθέης 19 – 21, 105 56 Αθήνα, Τηλ: 210 3352356 (& φαξ),
210 3352357
E – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μ Η Ν Υ Μ Α
ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ «ΔΙΑΚΟΝΙΑ»
ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
(26 Ιουνίου 2010)

Μια ιδέα που από καιρό θέλαμε να κάνουμε πράξη ήταν, να μοιραστούμε μαζί σας την εμπειρία μας εργαζόμενοι, τα τελευταία οχτώ χρόνια, στην πρόληψη των εξαρτησιογόνων ουσιών. Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών επιθυμούμε να μοιραστούμε μαζί σας εμπειρίες, να προβληματιστούμε και κυρίως να επικεντρωθούμε στη σημασία της πρόληψης.
Ξεκινώντας το Μάρτη του 2002, πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν γιατί μια εκκλησιαστική υπηρεσία να ασχοληθεί με την πρόληψη των εξαρτησιογόνων ουσιών. «Εμάς στην Εκκλησία δεν μας αφορά το θέμα...», ήταν μια από τις απόψεις που ακούστηκε έντονα. Αν κάτι διδαχθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια ήταν να περιμένουμε... Kαι το αποτέλεσμα δεν άργησε να φανεί, όπως περιγράφεται παρακάτω.
Η κυριότερη ομάδα στην οποία απευθυνόμαστε είναι οι γονείς, οι οποίοι εκπαιδεύονται σε δεξιότητες που προάγουν την ψυχική υγεία όπως: η επικοινωνία, η έκφραση συναισθημάτων, η αυτοεκτίμηση, τα όρια.
Ένα από τα θέματα που προκύπτει συχνά για εμάς που εργαζόμαστε στην πρόληψη, είναι η αξιολόγηση του έργου μας, καθώς τα αποτελέσματα της πρόληψης δεν είναι άμεσα ορατά. Ένας αξιόπιστος ωστόσο δείκτης αξιολόγησης των προγραμμάτων μας αποτελεί η άποψη των ίδιων των γονέων, η οποία διατυπώνεται τόσο προφορικά όσο και μέσω ερωτηματολογίου. Ενδεικτικά, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας κάποιες από τις απόψεις των γονέων που συμμετείχαν στα προγράμματα πρόληψης, που έχουμε διοργανώσει όλα αυτά τα χρόνια.
Οι γονείς δήλωσαν πως μέσω του σεμιναρίου κατάφεραν να προβληματιστούν, να εντοπίσουν λάθη στη συμπεριφορά τους απέναντι στα παιδιά τους, αλλά και να απενεχοποιηθούν. Ένιωσαν να ενδυναμώνεται ο γονεϊκός τους ρόλος και να βελτιώνεται η σχέση τους με τα παιδιά τους, καθώς τους δόθηκε η δυνατότητα να δουλέψουν τα θέματα της επικοινωνίας, της έκφρασης των συναισθημάτων και των ορίων. Δήλωσαν επίσης πως είχαν την ευκαιρία να συλλέξουν και να συστηματοποιήσουν γνώσεις, να πάρουν απαντήσεις σε καίρια ζητήματα που τους απασχολούν, αλλά και να συνδέσουν το θεωρητικό κομμάτι της γνώσης με το πρακτικό. Αναφέρθηκε ακόμα πως κατάφεραν να νιώσουν στήριξη από την αλληλεπίδρασή τους με τους άλλους γονείς, να κερδίσουν από το μοίρασμα και την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων, καθώς επίσης και να προβληματιστούν πάνω σε θέματα που αφορούν στην προσωπική τους εξέλιξη. Αρκετοί γονείς θεώρησαν ως πολύ σημαντικά τα θέματα των ορίων, των συναισθημάτων και της αυτοεκτίμησης, καθώς συνέβαλαν στο να ανοιχθούν και οι ίδιοι, να προβληματιστούν και να δουλέψουν με τον εαυτό τους.
Ακούγοντας αυτές τις απόψεις παίρνουμε μεγάλη ενέργεια, δύναμη, αλλά και ιδέες για να προχωρήσουμε σε νέες δράσεις και σχεδιασμούς ή να τροποποιήσουμε και να εμπλουτίσουμε τις ήδη υπάρχουσες. Νιώθουμε ευγνωμοσύνη και χαρά που μας δίνεται η δυνατότητα μέσα από τη θέση μας να συμβάλλουμε στην πρόληψη, αλλά και να εξελιχθούμε σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.
Η πρόληψη γίνεται πράξη χάρη στη συμμετοχή, στη θετική ενέργεια και στη διάθεση όλων των συμμετεχόντων για «άνοιγμα». Είναι άνθρωποι με ανησυχίες, ενδιαφέρον και όραμα, αγάπη και ευθύνη... Είναι γονείς που έχουν στο μυαλό τους αυτό που εύστοχα είπε ο Πλάτωνας «Δεν ξέρω κάτι άλλο, για το οποίο κάθε άνθρωπος θα έπρεπε να νοιάζεται τόσο πολύ, όσο για το πώς θα γίνουν τα παιδιά του καλύτερα απ’ αυτόν και τους ομοίους του...». Και για όλα αυτά τους ευχαριστούμε...
Η πρόληψη είναι στάση ζωής, προσωπικό μεγάλωμα, συλλογική προσπάθεια. Για να συνεχίσουμε χρειαζόμαστε και τη δική σας συμβολή. Χρειάζεται να σταθούμε όλοι δίπλα στα παιδιά – ο καθένας μέσα από το ρόλο του και με την προσωπικότητά του – προκειμένου να τα ενθαρρύνουμε, να τα αποδεχτούμε και να τα εμπιστευτούμε, να τα βοηθήσουμε να σταθούν στα πόδια τους, να πιστέψουν στον εαυτό τους και να βρουν νόημα στη ζωή τους.
Ας μην ξεχνάμε λοιπόν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, ότι η πρόληψη είναι ένα παράθυρο στη ζωή, είναι οτιδήποτε προάγει την αγάπη για τον άνθρωπο. Είναι φιλοσοφία, λαχτάρα για τη ζωή, γνήσια αγάπη για τον άνθρωπο, ιδιαίτερα για τον νέο, είναι η προστασία, η θωράκιση. Η πρόληψη είναι άνοιγμα στο έξω από εμένα, στο διαφορετικό, θέα σε μια νέα οπτική, στην οπτική της υγείας. Αυτή η αγάπη για τον άνθρωπο αποτελεί και για μας κινητήριο δύναμη...
Πολύτιμοι όμως συνεργάτες μας στο έργο αυτό της πρόληψης αποτελούν για μας, εκτός από τους γονείς, οι ιερείς και οι κατηχητές, καθώς συμμετέχουν σε αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα και πολλές φορές δρουν καταλυτικά στην διοργάνωση των προγραμμάτων αυτών.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον πρώην διευθυντή του ιδρύματος «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» Αιδεσ. Πρωτοπρ. Κωνσταντίνο Καραïσαρίδη καθώς και τις πρώην συναδέλφους μας Έλλη, Μαρίνα, Μάχη και Φωτεινή για την τριετή συμβολή τους στην υπηρεσία μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον διευθυντή μας, την τελευταία πενταετία, Πανοσ. Αρχιμανδρίτη Συμεών Βενετσιάνο, ο οποίος αποτελεί για μας σημαντικό συνοδοιπόρο που μας στηρίζει και μας καθοδηγεί καθημερινά. Οι δυσκολίες αρκετές, τα εμπόδια καθημερινά, όμως η αισιοδοξία και το ενδιαφέρον μας πραμένουν σταθερά καθώς και η επιθυμία μας το Ίδρυμα «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» να συνεχίσει να πορεύεται στο χώρο της πρόληψης.

Σας ευχαριστούμε όλους θερμά για τη συνεργασία σας και ελπίζουμε πάντα σε νέες δράσεις.


Τα Στελέχη του Κέντρου Πρόληψης
Βίκυ Κεφαλά
Μαρία Ξηρουχάκη


Ε ν η μ έ ρ ω σ η

Το ΄Ιδρυμα Ψυχο-κοινωνικής Αγωγής και Στήριξης «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» και το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σε συνεργασία με το Θεραπευτικό Πρόγραμμα του ΚΕ.Θ.Ε.Α. «ΣΤΡΟΦΗ» και τον Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, συνδιοργανώνουν εκδήλωση, την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010 και ώρα 19:00, στο κλειστό Γήπεδο του Μετς (Μάρκου Μουσούρου 70, Μέτς), που θα περιλαμβάνει αγώνα μπάσκετ με την συμμετοχή εφήβων από διάφορες ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και μελών του Θεραπευτικού Προγράμματος του ΚΕΘΕΑ «ΣΤΡΟΦΗ».
Στην εκδήλωση θα παραστεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος θα απευθύνει μήνυμα και θα δώσει στους νέους σχετικά αναμνηστικά.
Μετά τον αγώνα μπάσκετ, θα ακολουθήσει -στον ίδιο χώρο- μουσική συναυλία, με τη συμμετοχή συγκροτήματος του Θεραπευτικού προγράμματος «ΣΤΡΟΦΗ» και συγκροτήματος νέων από ενορία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ