Αιμοδοσία

Η Ενοριακή Επιτροπή Αιμοδοσίας του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού για τα έτη 2014-2016 αποτελείται από τους:

Πρωτ Ιωάννη Καλογερόπουλο, Πρόεδρο
Γεώργιο Καραμαντζάνη, Ιατρό Καρδιολόγο, Αντιπρόεδρο
Δήμητρα Γιαννέτσου, Ιατρό οδοντίατρο, Γραμματέα
Χριστίνα Τσιφτσή, Τραπεζικό Υπάλληλο, Ταμία
Έφη Ψυρρή Καθηγήτρια, Μαθηματικών,   Μέλος
Μαρία Μαμούκα, Οικιακά, Μέλος

Εθελοντική   Αιμοδοσία

Πράξη βαθιάς κοινωνικής ευθύνης και έμπρακτης χριστιανικής αγάπης!

Αγαπητέ μας ενορίτη, αγαπητέ αναγνώστη, 

aimodosia01Η ενορία μας δραστηριοπoιείται πάνω από 14 χρόνια στο θεσμό της Εθελοντικής Αιμοδοσίας. Ήδη στα χρόνια αυτά, στις 27 εθελοντικές αιμοδοσίες που πραγματοποιήθηκαν, συγκεντρώθηκαν συνολικά 1173 φιάλες αίματος οι οποίες προσφέρθηκαν σε ασθενείς συνανθρώπους μας. Στις δύο τελευταίες αιμοδοσίες συγκεντρώθηκαν 122 φιάλες αίματος από τις οποίες διατέθηκαν μέχρι σήμερα οι 107. Δόξα τω Θεώ μας βοηθήσατε και θέλουμε να συνεχίσετε να το κάνετε, για να μπορούμε να καλύπτουμε κάθε ανάγκη που παρουσιάζεται στην ενορία μας. Χρειάζεται, όπως, να καταβάλουμε ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες της χώρας μας σε αίμα. Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, 60% του πληθυσμού θα χρειαστεί μετάγγιση ολικού αίματος ή ενός από τα στοιχεία του αίματος σε κάποια στιγμή της ζωής του.
Παράλληλα, μόνο 5% των ατόμων που θα μπορούσαν να είναι αιμοδότες, δίνουν αίμα.
Το αποτέλεσμα είναι ότι δυστυχώς σε πολλές χώρες, όπως και στη δική μας, παρουσιάζονται ελλείψεις αίματος. Το πρόβλημα γίνεται ιδιαίτερα οξύ σε περιόδους διακοπών και κατά το καλοκαίρι.
Σε κάθε νοσοκομείο 2 στους 10 ασθενείς κατά μέσο όρο χρειάζονται μετάγγιση. Έτσι, οι ετήσιες ανάγκες της χώρας μας σε αίμα, ξεπερνούν κατά πολύ τις 550.000 - 600.000 φιάλες οι οποίες καλύπτονται από τις εξής πηγές:

  • 50 % από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών.
  • 40 % από μεμονωμένους εθελοντές αιμοδότες καθώς και συγκροτημένους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών .
  • 5 % από τις ένοπλες δυνάμεις.

Δυστυχώς, επειδή οι αυξημένες ανάγκες της χώρας μας δεν καλύπτονται πλήρως, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να εισάγουμε αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, πράγμα που δεν μας τιμά ως χώρα και είναι οικονομικά ασύμφορο. Χιλιάδες συνάνθρωποί μας βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να ζητούν απεγνωσμένα μια φιάλη αίματος. Ας μην αντιμετωπίσουν την αδιαφορία.

Για αυτό ζητάμε και τη δική σου  συμμετοχή!

aimodosia02

Όλοι οι Ιερείς της ενορίας μας στηρίζουν και έμπρακτα το θεσμό της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, γιατί ενστερνίζονται πλήρως την Ιερότητα του σκοπού. Η στήριξη ενός τόσο σημαντικού θεσμού δεν έχει σχέση με ιδιότητες, κοινωνικές θέσεις, αξιώματα και καρέκλες. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια πράξη βαθιάς κοινωνικής ευθύνης, αλλά ταυτόχρονα και γνήσιας Χριστιανικής αγάπης, που διατρανώνει το αίσθημα της αλληλεγγύης του ανθρώπου προς το συνάνθρωπό του, και δίνει υπόσταση στην έννοια της ανιδιοτέλειας. Είναι μια πράξη γνήσιας προσφοράς μέρους του εαυτού μας προς τους άλλους. Τι άλλο θα μπορούσαν λοιπόν να κάνουν από το να στηρίζουν και μάλιστα με θέρμη, αυτή την κορυφαία πράξη εθελοντισμού.

Μπορείς κι εσύ να προσφέρεις «10΄ λεπτά απ' το χρόνο σου»!

Μη διστάσεις! Έλα! 

Η επόμενη αιμοδοσία στην ενορία μας, έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015 και θα πραγματοποιηθεί στο συνήθη χώρο, την αίθουσα του Πνευματικού μας Κέντρου, κάτω από τον Ιερό Ναό μας.

 

Aimodosia Fanerwmeni

Αγαπητοί μας αδελφοί,

Τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, αυτή τη μοναδική σε αγωνιστικά μηνύματα και ευκαιρίες αυτοβελτίωσης εκκλησιαστική περίοδο, έμελλε φέτος να τη ζήσουμε στη σκιά της καταστροφικής πανδημίας του COVID-19, η οποία υποχρέωσε μέχρι και τους Ναούς μας να διακόψουν την λειτουργία τους και, όλους εμάς, ν’ αλλάξουμε τρόπο ζωής και να πορευόμαστε προς την λαμπροφόρα ημέρα της Αναστάσεως, την «Εορτή των εορτών» και την «Πανήγυρη των πανηγύρεων», κάτω από ιδιόρρυθμες συνθήκες και αγωνιζόμενοι περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Όμως, όσο κι αν άλλαξ’ η ζωή κι η καθημερινότητά μας, κάποιες ανάγκες δεν έχουν αλλάξει. Είναι πολλοί οι συνάνθρωποί μας που δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα για την αποκατάσταση της κλονισμένης τους υγείας και, μέρα με τη μέρα, γίνονται ολοένα και περισσότεροι. Αποτέλεσμα, κάθε ημέρα που περνάει, τ’ αποθέματα αίματος μειώνονται!

Dinw zwiΣτη δοκιμασία τους αυτή, στη μικρή ή μεγάλη περιπέτεια της υγείας τους, παίρνουν δύναμη από την δική μας αγάπη και «παρουσία». Γι’ αυτό, την Κυριακή των Βαΐων 12 Απριλίου 2020, στην αίθουσα του «Σημάντρου», Ελ Βενιζέλου 59Α, από ώρα 09:00 π.μ., οι υπεύθυνοι της Αιμοδοσίας του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού, σας περιμένουμε για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια υπόθεση ζωής που αφορά όλους μας. Να δώσουμε μαζί, λίγο από το αίμα που ρέει στις φλέβες μας, δηλώνοντας έτσι έμπρακτα, για ακόμα μία φορά, την αγάπη μας στους ασθενείς και πάσχοντες.

Έτσι, θ’ αξιωθούμε, όλοι μαζί, να φθάσουμε στην Αγία Ανάσταση του Χριστού μας και να ψάλλουμε πάλι το: «Χριστός Ανέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας και τοῖς ἐν τοῖς μνήμασιν ζωήν χαρισάμενος», έχοντας προηγουμένως χαρίσει κι εμείς -με την πράξη μας αυτή- ζωή, όπως ο Χριστός μας σε όλη την ανθρωπότητα.

Καλή Ανάσταση!

Επισήμανση: Την ημέρα της Αιμοδοσίας θα χρειαστεί να θυμόμαστε το Α.Μ.Κ.Α. μας και, βέβαια, από την προηγούμενη ημέρα, θα πρέπει να μην έχουμε πάρει φάρμακα, ούτε να έχουμε καταναλώσει αλκοόλ. Επίσης, λόγω των ειδικών συνθηκών και των μέτρων προστασίας της υγείας όλων από τον κορωνοϊό, θα χρειαστεί να είμαστε όλοι οπλισμένοι με υπομονή. Για το λόγο αυτό, η ώρα λήξης της αιμοδοσίας ενδέχεται να παραταθεί και πέραν της καθορισμένης (13:30), ανάλογα με την προσέλευση.


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ