Συμπορευθώμεν... Η ομιλία του π. Συμεών στη συναυλία βυζαντινής μουσικής εν όψει του Πάσχα (21/4/2013)

«Εσταυρώθης δι' εμέ, ίνα εμοί πηγάσης την άφεσιν, εκεντήθης την πλευράν, ίνα κρουνούς ζωής αναβλύσης μοι.»

 

Μακαριώτατε Ποιμενάρχα μας Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμε,
Πανοσιολογιώτατε Πρωτοσύγκελλε της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας,
Σεβαστοί και αγαπητοί Πατέρες,
Εξοχώτατε κ. Πρέσβη της λαϊκής δημοκρατίας της Κίνας,
Αγαπητοί αδελφοί μου,

 

Κανένας ανθρώπινος λόγος, καμμία σκέψη, δεν θα μπορέσει ποτέ να προσεγγίσει ικανοποιητικά και να ερμηνεύσει με πληρότητα το κορύφωμα της αγαπητικής διάθεσης του Θεού προς το ανθρώπινο γένος: τον σταυρικό Του θάνατο για τη σωτηρία του ανθρώπου.
Η σταυρική θυσία του Χριστού αποτελεί την ύψιστη «καταγγελία» της αγάπης του Θεού προς τους ανθρώπους, φανερώνει «της αγάπης του Θεού την επίτασιν» και καταμαρτυρεί την έσχατη ταπείνωση, την κένωση του Θεού. Που στην πραγματικότητα καθίσταται η δόξα και ο θρίαμβός Του. Ο Χριστός πάνω στο Σταυρό είναι «ο Βασιλεύς της δόξης»!Γι’ αυτό και ο σταυρικός θάνατος Του είναι το μυστήριο που βρίσκεται πάνω από όλα τα μυστήρια, που ιχνογραφεί ξεκάθαρα ποιό είναι το πλάτος και το μήκος, το βάθος και το ύψος της αγάπης του Θεού Λόγου, που ξεπερνάει κάθε ανθρώπινη γνώσι.
Για να μάς χαρίσει την υιοθεσία, να μάς προσφέρει τη σωτηρία, να υπογράψει την καταλλαγή, ο Θεός «εγκαταλείπει» την αξιοπρέπειά Του –είναι ο «ανυπερήφανος Θεός», κατά την πατερική έκφραση- και υφίσταται τη σκληρότερη και φρικωδέστερη θανατική καταδίκη που εμφανίσθηκε ποτέ στην ιστορία! «Πέθανε λοιπόν ο Θεός», λέγει ο Άγιος Γρηγόριος ὁ Θεολόγος, «για να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς».
Ο Σταυρός του Χριστού αποτελεί την ενοποιό δύναμη της ανθρωπότητας. Ενώνει τους ανθρώπους με τον Θεό και παράλληλα αδελφοποιεί τους ανθρώπους –που είναι όλοι αδελφοί και του Χριστού υπέρ των οποίων Εκείνος θυσιάσθηκε- δημιουργώντας την κοινωνία της αγάπης, της δικαιοσύνης, της ειρήνης.  Ο Σταυρός είναι το Θυσιαστήριο, στο οποίο ο Χριστός, ως Μέγας Αρχιερεύς, τελεσιούργησε τη Λειτουργία της απολυτρώσεως, προσέφερε τον εαυτό θυσία Του για όλο τον κόσμο.
Έτσι, η αγάπη του Χριστού, όπως εκφράστηκε στο Γολγοθά, δηλ. θυσιαστικά, γίνεται το όραμα και η μέθεξη κάθε χριστιανού. Η ενατένιση του Σταυρού και του Εσταυρωμένου δεν είναι –δεν μπορεί να είναι- επιφανειακή, επιδερμική, συγκινησιακή. Είναι βαθύτερη και ουσιαστικώτερη. Έχει να κάνει πρωτίστως με την άσκηση, την πνευματικότητα, την ανοδική πορεία, αυτή την ίδια τη ζωή μας.  Ο Σταυρός είναι ο τρόπος ζωής των χριστιανών. Είναι η κλήση μας να σταυρώσουμε τον παλαιό άνθρωπο, το εωσφορικό «εγώ» μας, τις αμαρτωλές διαθέσεις μας, τα πάθη, τη φιλαυτία.

 

Προσκυνούμε ευλαβικά το μέγα Μυστήριο της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο, όπως εκφράστηκε στο λόφο του Γολγοθά. Ατενίζουμε τον Εσταυρωμένο Χριστό με άπειρη ευγνωμοσύνη. Προσεγγίζουμε τα γεγονότα των Παθών του Κυρίου με σεβασμό ανείπωτο. Ασπαζόμεθα τα αιματοβαμμένα πόδια του θεανθρώπου Λυτρωτού, απ’ όπου απορρέει η ευλογία και ο αγιασμός. Και αυθόρμητα ξεσπούμε σε ύμνους τιμής και ευλαβείας, συνοδεύοντας αναξίως τον ιερό της Εκκλησίας υμνωδό, τα βράδια της Μεγάλης Εβδομάδος.
Ετοιμαζόμεθα για την κορυφαία συνάντηση μέσα στο χρόνο με τον Σταυρωμένο και Αναστημένο Χριστό. Η ενορία μας, με τη χάρη της Παναγίας Φανερώνης, στην προετοιμασία μας αυτή μάς προσφέρει τη λατρεία, την πνευματικότητα, το κοινωνικό έργο της έμπρακτης συμπαράστασης σε κάθε αδελφό μας, αλλά και τον μονάκριβο θησαυρό της εκκλησιαστικής υμνολογίας. Υπό το πρίσμα αυτής της θεώρησης σάς καλωσορίζουμε απόψε στη μεγάλη συναυλία βυζαντινής μουσικής και παραδοσιακών μουσικών οργάνων, που τιτλοφορήσαμε «Συμπορευθῶμεν...» Λόγια και λαϊκή παράδοση για τα Άγια Πάθη – Βυζαντινή μουσική και παραδοσιακά όργανα

 

 Συμμετέχουν
• το Χορωδιακό σχήμα ΠΑΝAΡΜΟΝΙΟΝ, υπό τη διεύθυνση του κ. Γεωργίου Χατζηχρόνογλου, πρωτοψάλτου Ι. Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού.
• η 30μελής γυναικεία Χορωδία από τα Βάγια Θηβών, υπό τη διεύθυνση του κ. Δημητρίου Αναδιώτη, πρωτοψάλτου.
• το 5μελές σύνολο εγχόρδων «Ουράνιο τοξο».

 

Υποδεχόμεθα με βαθύτατο σεβασμό και ανείπωτη ευγνωμοσύνη  τον Μακαριώτατο Πνευματικό Πατέρα και Ποιμενάρχη μας  Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τον οποίο παρακαλούμε να μη λησμονεί ποτέ στις αρχιερατικές προσευχές του την ενορία μας Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού.

 

Υποδεχόμεθα επίσης με μεγάλη χαρά τον εξοχώτατο κ. Πρέσβη της λαϊκής δημοκρατίας της Κίνας, ο οποίος μάς τιμά με τη σεμνή παρουσία του.

 

Εξοχώτατε κ. Πρέσβη,
Σεβαστοί και αγαπητοί φίλοι και προσκεκλημένοι,
Your Excellency, Ambassador of the Peoples Republic of China,
Dear Mr. Councellor, Dear Friends,
Καλώς ήλθατε στην ενορία μας, στην Εκκλησία μας. Είναι χαρά και τιμή για όλους μας η παρουσία σας.
We Very Welcome you to our Church. It is a great pleasure and a special honour for all of us by your presence today.
Η αποψινή εκδήλωση έχει έντονο πολιτιστικό και πνευματικό χαρακτήρα. Προετοιμάζει όλους μας για τη μεγάλη εορτή της χριστιανικής Ορθοδοξίας, το Πάσχα.
Tonight's event has a strong cultural and spiritual nature. It prepares all of us for the great feast of Christian Orthodoxy, the Holly Easter.
Αυτή η εκδήλωση συνδυάζει τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική και την ελληνική παραδοσιακή μουσική, στοιχεία σημαντικά της πολιτιστικής μας ταυτότητας, που μάς κρατούν όρθιους και μάς στηρίζουν στις δύσκολες στιγμές, που διερχόμεθα ως έθνος.
This event combines the Byzantine church music and the traditional Greek music, important elements of cultural identity, that keep us upright and have supported our nation at difficult times, that we go through as a nation.
Εκπροσωπείτε έναν λαό με τεράστια ιστορία και πολύ σημαντικό πολιτισμό, που άφησε ιδιαίτερο το ίχνος του στην πορεία της ανθρωπότητας. Γι΄ αυτό και είμαστε σίγουροι ότι μπορείτε σωστά να κρίνετε και να εκτιμήσετε τα αγαθά της δικής μας πολιτιστικής παράδοσης, ενός λαού που διαχρονικά οικοδόμησε σχέσεις φιλίας με τον κινεζικό λαό, o oποίος και στις δύσκολες ώρες που περνά σήμερα ο ελληνικός λαός έμπρακτα συμπαραστέκεται.
You represent a country with a long history and very important culture, leaving its footprint in the particular course of humanity. This is why we are sure that you will properly evaluate the goods of our own cultural tradition, from a nation that over the time has built close relations of friendship with the Chinese people, who in the hard times that today the Greek people go through, you actively support us.
Η Ελλάδα δεν είναι μόνο τα λιμάνια της και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της, είναι πάνω απ΄ όλα η ιστορία και η παράδοση, η δημοκρατία και ο πολιτισμός, είναι η Ορθοδοξία, που ζυμώθηκε άρρηκτα με την ψυχή του έλληνα.
Greece is not the only its ports and its resources, it is above all the history and tradition, democracy and culture, it is the orthodoxy, that has been connected inextricably with the soul of Greeks.
Ελπίζουμε να περάσετε όμορφα μαζί μας και από τα βάθη της καρδιάς μας σάς ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο σας.
We hope you enjoy this event today along with us, and from the depth of our heart, we wish you every success to your work.

 

Μακαριώτατε, σεβαστοί Πατέρες, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί μου αδελφοί,|

Όσο μακριά κι αν πρέπει να ταξιδέψω μεσ' από την κοιλάδα της σκιάς του θανάτου –γράφει σύγχρονος θεολόγος στοχαστής- δεν είμαι ποτέ μόνος. Έχω ένα σύντροφο. Κι αυτός ο σύντροφος δεν είναι μόνο ένας αληθινός άνθρωπος όπως εγώ, αλλά και Θεός αληθινός εκ Θεού αληθινού. Τη στιγμή της πιο βαθειάς ταπείνωσής του πάνω στο Σταυρό, ο Χριστός είναι ο ίδιος αιώνιος και ζωντανός Θεός όπως στη Μεταμόρφωσή του μέσα σε δόξα στο Όρος Θαβώρ. Ατενίζοντας το σταυρωμένο Χριστό, δεν βλέπω μόνο έναν οδυνώμενο άνθρωπο αλλά ένα Θεό οδυνώμενο, βλέπω τον οδυνώμενο Θεάνθρωπο Χριστό!
Ο ίδιος ο θάνατος πάνω στο Σταυρό είναι μια νίκη. Η νίκη της οδυνώμενης αγάπης. «Κραταιά ως θάνατος αγάπη...» (Άσμα Ασμ. 8, 6- 7). Ο Σταυρός μάς δείχνει μιαν αγάπη που είναι δυνατή σαν το θάνατο, μιαν αγάπη ακόμη πιο δυνατή από το θάνατο.
Ο Χριστός δεν μας προσφέρει ένα δρόμο που παρακάμπτει την οδύνη, αλλά ένα δρόμο μέσα απ' αυτήν• όχι υποκατάσταση, αλλά λυτρωτική συμπόρευση. Γι΄ αυτό,
Μηδείς φοβείσθω θάνατον• ηλευθέρωσε γαρ ημάς ο του Σωτήρος θάνατος.

Καλή ακρόαση. Και με όλη μας την καρδιά, σάς ευχόμαστε: Καλή Ανάσταση!

Αρχιμανδρίτης Συμεών Βενετσιάνος

 


 

Ευχαριστήρια επιστολή του Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδας προς τον Ι. Ναό μας

 


Εκτύπωση   Email