SinaxisAgionPanton

«Οἱ προφῆται ὡς εἶδον, οἱ Ἀπόστολοι ὡς ἐδίδαξαν, ἡ Ἐκκλησία ὡς παρέλαβεν, οἱ Διδάσκαλοι ὡς ἐδογμάτισαν, ἡ Οἰκουμένη ὡς συμπεφώνηκεν… ὁ Χριστὸς ὡς ἐβράβευσεν, οὕτω φρονοῦμεν, οὕτω λαλοῦμεν, οὕτω κηρύσσομεν… Αὕτη ἡ πίστις τῶν Ἀποστόλων, αὕτη ἡ πίστις τῶν Πατέρων, αὕτη ἡ πίστις τῶν Ὀρθοδόξων, αὕτη ἡ πίστις τὴν οἰκουμένην ἐστήριξε».

Η εν Νικαία της Βιθυνίας Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος (787 μ.Χ.)

Η ωραιότερη ανθρώπινη φωλιά είναι η οικογένεια. Είναι το κύτταρο της κοινωνίας μας. Εκεί ο άνθρωπος αναπτύσσεται, ξεκουράζεται, δημιουργεί. Εκεί ο άνθρωπος παίρνει παρηγοριά στις δυσκολίες της ζωής, συζητά τα προβλήματά του, μοιράζεται τις χαρές και τις θλίψεις του. Η ατμόσφαιρα της οικογένειας είναι το φυσικό και πνευματικό οξυγόνο για όλους μας. 

Είναι θεο-ίδρυτος θεσμός η οικογένεια. Ευλογημένος από τον Θεό, από την ημέρα της δημιουργίας του ανθρώπινου γένους. Ευλογημένος και στο ιερό Μυστήριο του Γάμου, που αποτελεί το ξεκίνημα και τη ρίζα της οικογένειας. «Μυστήριο μέγα».

Σήμερα βέβαια η οικογένεια διέρχεται κρίση. Οι συγκρούσεις απομακρύνουν το σεβασμό και τον διάλογο, αποθεώνουν τον εγωισμό. Γκρίνια και ασυνεννοησία, διαπληκτισμοί και έλλειψη ψυχικής επικοινωνίας. Η ζεστασιά απειλείται, η ενότητα καταρρέει. Τα αίτια πολλά και ποικίλλα, που προέρχονται τόσο από τη συμπεριφορά των μελών της οικογένειας όσο και από εξωτερικές παρεμβάσεις τρίτων ή και από το πνεύμα της εποχής μας. 

Ελπίζουμε πως οι καταθέσεις ψυχής στα κείμενα ζωντανής εμπειρίας που ακολουθούν να βοηθήσουν γόνιμα και ουσιαστικά εκείνους που μοιράζονται την ίδια στέγη και αγωνιούν για το μέλλον της οικογένειας, δηλ. το μέλλον όλων μας. 

Ένα καλό βιβλίο ανοίγει δρόμους, δείχνει ορίζοντες, ωφελεί, συναρπάζει, διδάσκει, οικοδομεί πνευματικά...
Γι’ αυτό και στη συγκεκριμένη σελίδα μας, θέλουμε να σας δώσουμε τη δυνατότητα μιας πρώτης επικοινωνίας με τη γραφίδα ανθρώπων ξεχωριστών, που έχουν να καταθέσουν στους δύσκολους καιρούς μας λόγο ουσίας, προβληματισμού και αγωνίας. Οι διαδικτυακές σελίδες σίγουρα δεν αντικαθιστούν -και δεν πρέπει ποτέ να συμβεί αυτό- τις σελίδες ενός βιβλίου. Απλώς μπορεί να αποτελέσουν μια καλή αφορμή για να κλείσουμε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και να ανοίξουμε ένα καλό και ωφέλιμο βιβλίο... Σας το ευχόμεθα.

Η Αγία Γραφή περιέχει τον Λόγο του Θεού. Ο Θεός μιλά και ο άνθρωπος ακούει. Αυτό είναι αληθινό. Δεν αποδίδει όμως η φράση αυτή επαρκώς όλη την αλήθεια της Αποκαλύψεως του Θεού μέσα στην Αγ. Γραφή, διότι αυτή περιγράφει τα σωτήρια για τον άνθρωπο και την ανθρωπότητα έργα του Θεού, ερμηνεύει τα έργα αυτά και δίνει το σωστό νόημα τους για τους ανθρώπους. Η Αγία Γραφή είναι ο "λόγος του Θεού" προς χάρη μας. Ο Θεός μέσα στη Γραφή ενεργεῖ και μιλά· και εμείς δεν ακούμε μόνο, αλλά και μετέχουμε σ' αυτό που ο Θεός κάνει για μας.

Τα βιβλία της Αγίας Γραφής
Η Αγία Γραφή είναι η γραπτή πηγή της Θείας Αποκαλύψεως. Ο όρος Αγία Γραφή αναφέρεται στο σύνολο των ιερών βιβλίων της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, δηλαδή 76 συνολικά βιβλία.

AgiaGrafi

Τι είναι η Κυριακή για μας;

H ανάσταση του Χριστού έγινε μια φορά στην ιστορία. Μα δεν είναι ένα απλό ιστορικό γεγονός, σαν π.χ. τον θάνατο του Μεγάλου Ναπολέοντα.

O Χριστός απέθανε για μας! Και αναστήθηκε για μας! Για να μας αναστήσει και να μας χαρίσει την αιώνια ζωή.

«Έπαθε διά τας αμαρτίας ημών και ανέστη διά την δικαίωσιν ημών» (Ρωμ. 4,25).

Γι΄ αυτό κι εμείς την ανάσταση του Χριστού δεν την εορτάζουμε μόνο μια φορά τον χρόνο, όπως όλες τις άλλες εορτές. Την εορτάζουμε κάθε Κυριακή.

Γιατί; Γιατί το πιο απαραίτητο από όλα για μας είναι: να περάσει στην ζωή μας το μήνυμα της Αναστάσεως του Χριστού.

H κάθε Κυριακή πού περνάει, είναι για μας ένα σκαλοπάτι· πού πρέπει να το ανέβουμε, αν θέλουμε να φθάσουμε εκεί, πού μας περιμένει o Χριστός.

Καμιά ήμερα δεν μας δίνει o Θεός άσκοπα και τυχαία. Πολύ περισσότερο την Κυριακή! Και στον καθένα μας ό Θεός δίνει τόσες Κυριακές, όσες του χρειάζονται για ν’ αναστηθεί και να φθάσει κοντά Του. Και γι΄ αυτό οι κανόνες της Εκκλησίας επιβάλλουν αυστηρά επιτίμια σ’ εκείνους πού δεν πηγαίνουν την Κυριακή στην Εκκλησία. Γιατί η κάθε Κυριακή, η κάθε εορτή της ανάστασης του Χριστού, είναι σαν ένα σκαλάκι στην σκάλα, πού μας ανεβάζει στην δική μας ανάσταση, πού θα μας φέρει κοντά στον Χριστό.

Για φαντασθείτε μια σκάλα με αραιά σκαλιά. Πόσο είναι δύσκολο να την ανέβουμε!

Για  φαντασθείτε  μια  σκάλα,  πού της λείπουν πέντε ή δέκα ή περισσότερα σκαλιά στην σειρά.

Είναι δυνατό να την ανέβουμε; Είναι εύκολο να πηδήσουμε όλα τα σκαλάκια πού της λείπουν; Αν το επιχειρήσουμε, θα το κατορθώσουμε;

Και αλλοίμονο μας, αν δεν το κατορθώσουμε!

Μα τρισαλλοίμονό μας, αν δεν το επιχειρήσουμε καν!...

Γιατί, πώς τότε θα φθάσουμε στην ανάσταση; Πρέπει λοιπόν να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, να πηγαίνουμε στην Εκκλησία κάθε Κυριακή· να διορθώσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις μας.

«Κυριακή, ημέρα Κυρίου», του Μητροπ. Νικοπόλεως Μελετίου (+)

Έκδοση της Ι.Μ. Νικοπόλεως (απόσπασμα)

«…….Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως όλα τα εκλεκτά μέλη του Δ.Σ. του Ε.Φ.Τ.  και όλους τους εθελοντάς , που με ιδιαίτερη αγάπη, εν μέσω πολλών δυσκολιών διακόνησαν και διακονούν καθημερινά, με πολύ κόπο τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας μέσω του Ενοριακού Φιλοπτώχου, μέσω του Ενοριακού παντοπωλείου, μέσω της Ενοριακής ιματιοθήκης, μέσω του καθημερινού συσσιτίου , και μέσω της καθημερινής λειτουργίας του Κέντρου Ενοριακής Αγάπης. που είναι όλα έργα της αγάπης και των χειρών τους.!

Οι κυρίες του φιλοπτώχου, όχι μόνον προσέφεραν χρόνο και μεγάλη αγάπη , αλλά έκαναν το φιλόπτωχο σπίτι τους, έβαλαν κυριολεκτικά στη καρδιά τους το φτωχό αδελφό μας, και εύχομαι η Παναγία μας να τους το ανταποδώσει εκατονταπλασίονα. αληθινά τους αξίζει!........»

(Αποσπάσιμα από την ομιλία του πρωτ. Ιωάννη Καλογερόπουλου κατά την τελετή βράβευσης των εθελοντών του Ε.Φ.Τ. στις 19/1/ 2014)

Να τι κάνουμε όλοι μαζί κάθε μήνα:

Γεύμα αγάπης:  Κάθε μεσημέρι (από Δευτέρα έως και Σάββατο), στις 12.30, στο Κέντρο Ενοριακής Αγάπης προσφέρεται γεύμα αγάπης σε 67 αδελφούς μας. Συνολικά από την ημέρα που εγκαινιάσθηκε ( Μάιος 2012)από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ ΙΕΡΩΝΥΜΟ τον Β   οι προσφερόμενες μερίδες άγγιξαν τις 35.000.

Ενοριακό παντοπωλείο:  Στο Κέντρο Ενοριακής Αγάπης, γίνεται δια-νομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης:

• καθημερινά από 11π.μ. έως 13 μ.μ για έκτακτες περιπτώσεις και
• σε τακτική βάση, σε 47 οικογένειες κάθε 15 του μήνα και σε 43 οικογένειες κάθε 30 του μήνα. με κατ’ οίκον παράδοση, σε πρόσωπα με κινητικά προβλήματα

Οι άνθρωποι που χρησιμοποίησαν το Ενοριακό παντοπωλείο σε τακτική βάση το 2014 ήταν 650 πρόσωπα, και εκτάκτως 539 πρόσωπα.

Διανομή ρούχων και υποδημάτων:  Στο Κέντρο Ενοριακής Αγάπης γίνεται επίσης διανομή ρούχων, υποδημάτων, ειδών οικιακής χρήσης και παιχνιδιών σε ενδεείς αδελφούς μας. Οι άνθρωποι που χρησιμοποίησαν την Ενοριακή ιματιοθήκη, φέτος ξεπέρασαν τους 500 και το περίσσευμα 250 μεγάλα κιβώτια παραδόθηκαν στο νέο κατάστημα το  «Ιμάτιο» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που ενδύει αστέγους και άπορους αδελφούς μας.

Τακτική διανομή οικονομικών βοηθημάτων: Στις 15 κάθε μήνα διανέμονται χρηματικά βοηθήματα σε 27 ενορίτες μας (οικογένειες και ανέργους) και σε 17 φοιτητές- μαθητές που έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Έκτακτα οικονομικά βοηθήματα προσφέρονται καθημερινά (κατόπιν ελέγχου) ποσά για την αντιμετώπιση σοβαρών έκτακτων αναγκών.

Σχολικά είδη σε μαθητές: Το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο, συνέχισε τη στήριξη σε μαθητές οικογενειών που χρήζουν βοηθείας, για την αγορά των απαραίτητων σχολικών ειδών, όχι μόνο στην έναρξη αλλά και σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, Επιπρόσθετα, έστειλε επιστολή προς τους εκπαιδευτικούς της πόλης μας, ζητώντας τη συνδρομή τους για την από κοινού αντιμετώπιση περιπτώσεων μαθητών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή ακόμη και κρουσμάτων υποσιτισμού.

Τη χρονιά που μας πέρασε δηλ το 2013 από το Ενοριακό Φιλόπτωχο δαπανήθηκαν για τους πιο πάνω σκοπούς το ποσό των 74. 000 ευρώ.

Ενοριακή τράπεζα αίματος:  Χάρις στις δύο αιμοδοσίες που γίνονται  κάθε χρόνο στην ενορία μας –άνοιξη και φθινόπωρο- μπορούμε και καλύπτουμε τις ανάγκες σε αίμα ασθενών ενοριτών μας, οι οποίοι σε μια τόσο δύσκολη στιγμή της ζωής τους, αισθάνονται έμπρακτη την αγάπη και το ενδιαφέρον της Εκκλησίας μας. 

Θέλουμε να μας βοηθήσετε:

Εάν γνωρίζετε, στην γειτονιά σας ή στην πολυκατοικία σας, κάποιον ενορίτη μας που έχει ανάγκη, μη διστάσετε! Ελάτε να μας ενημερώσετε!

Είναι η νέα δραστηριότητα της ενορίας μας, που αντικατέστησε τη Σχολή Γονέων.

Κάθε Κυριακή στις 10.30 το πρωί, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία σύζυγοι, γονείς και νέοι συναντώνται στη νέα αίθουσα του ενοριακού Πνευματικού Κέντρου (κάτω από το Παρεκκλήσιο του αγίου Ραφαήλ). Στόχος η επικοινωνία, η ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών, η διδασκαλία του ενός κυρίως από τα λάθη και τις παραλείψεις του άλλου, αλλά και το μοίρασμα του οράματος για μια ζωντανή ενορία σε καιρούς δύσκολους.

Ορισμένες φορές ένας ομιλητής αναπτύσσει κάποιο θέμα, άλλοτε αυτό γίνεται από τους εφημερίους του Ναού μας και άλλοτε πάλι απλώς δίνεται η δυνατότητα να ξεδιπλωθούν οι σκέψεις και οι αγωνίες, με συντονιστή τον π. Κωνσταντίνο Στούμπο, που είναι και ο υπεύθυνος της νέας δραστηριότητας.

Την ίδια ώρα λειτουργεί δημιουργική απασχόληση παράλληλα με την κατήχηση για τα παιδιά των γονιών, που συμμετέχουν, έτσι ώστε την ίδια ώρα γονείς και παιδιά να νιώθουν το αληθινό μητρικό ενδιαφέρον της ενορίας. Γι’ αυτό και το σύνθημα της νέας προσπάθειας είναι ακριβώς «Μαζί με τους γονείς... Μαζί με τα παιδιά...».

Η ενορία μας, στην προσπάθεια να σταθεί δίπλα στους συζύγους και γονείς, στον δύσκολο μα και όμορφο αγώνα τους για μια ζωντανή και ζεστή οικογενειακή ζωή, διοργανώνει τακτικές συναντήσεις για γονείς.

Το Κυριακάτικο Αρχονταρίκι αποτελεί μια προσπάθεια της ενορίας μας να βοηθήσει ουσιαστικά το κύτταρο της κοινωνικής ζωής του ανθρώπου, την οικογένεια. Με ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη σκεπάζουμε το θεσμό της οικογένειας, τη μικρογραφία της Βασιλείας του Θεού, μια άλλη μορφή Εκκλησίας, την "κατ΄ οίκον" Εκκλησία. Τα θέματα που αναπτύσσονται αφορούν στις συζυγικές και γονεϊκές σχέσεις, την αγωγή των παιδιών και των εφήβων, την ανάγκη θαλπωρής και ζητήματα καθημερινότητας.

Το Κυριακάτικο Αρχονταρίκι είναι καρπός αγάπης και ευθύνης. Αγάπης της Εκκλησίας μας προς τα νέα ζευγάρια και ευθύνης των ποιμένων της εμπρός στα ογκώδη προβλήματα της συζυγίας. Συνιστά μια συστηματική προσπάθεια για ποιμαντική καθοδήγηση των γονέων και των υποψηφίων γονέων στη σωστή αντιμετώπιση των δυσκολιών του εγγάμου βίου. Σ' αυτή την προσπάθεια οδηγός είναι η εμπειρία των Πατέρων, πού μεταστοιχειώνεται σε πράξη και ζωή.

Με το Κυριακάτικο Αρχονταρίκι η ενορία μας προετοιμάζει τους νέους να γίνουν ευτυχισμένοι σύζυγοι και πετυχημένοι γονείς. Να δημιουργήσουν δηλ. μια συγκροτημένη χριστιανική οικογένεια.

Ειδικευμένοι ομιλητές -Ιερείς, πανεπιστημιακοί καθηγητές, ψυχολόγοι, συγγραφείς, σύμβουλοι οικογένειας, κοινωνικοί λειτουργοί-με μεγάλη προθυμία, αγάπη και ενθουσιασμό προσφέρουν γνώση, χρόνο και εμπειρία. Τα θέματα που αναπτύσσουν είναι κοινωνικού, ιατρικού, φιλοσοφικού και θεολογικού χαρακτήρα. Όλα επιλεγμένα για να υπηρετούν τον βασικό μας σκοπό. Εποικοδομητικός και γόνιμος διάλογος ακολουθεί πάντα τις εμπεριστατωμένες, κατανοητές και με ουσιαστικό περιέχομενο εισηγήσεις.

Δείτε ακόμη:

Κείμενα για το γάμο και την οικογένεια

MegaliTessarakosti Η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μας προσφέρει ευκαιρίες πολύτιμες, στην πραγματικότητα μοναδικές, για πνευματική ανάταση, ψυχική κάθαρση, καθημερινή συμμετοχή στην ορθόδοξη λατρεία, oλοκληρωτική βίωση του γνήσιου ασκητικού πνεύματος της Εκκλησίας μας.
Η Εκκλησία μας χαρίζει πλούτο ασύγκριτο εφοδίων, στηριγμάτων, παραδειγμάτων και προτύπων, δρόμων και κατευθύνσεων, για να φθάσουμε στο τέρμα, που δεν είναι άλλο από την προσωπική συνάντηση του καθενός με τον Σταυρωμένο και Αναστημένο Χριστό.
…Αν η πνευματική ζωή είναι μια καθημερινή περιπέτεια για την κατάκτηση της αγιότητας, η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής αποτελεί μια υψηλή κορυφή, που όλους μας σαγηνεύει. Ας προσπαθήσουμε να τη βιώσουμε με γνησιότητα, γνωρίζοντας πως όλα όσα η Εκκλησία μας παρέχει (η λατρεία, η νηστεία, η μετάνοια) αποτελούν μέσα για την επίτευξη ενός μεγάλου σκοπού. Κι ας βοηθήσουμε τα παιδιά και τους νέους να μας ακολουθήσουν στο ταξίδι της, ένα ταξίδι που μεταμορφώνει τον εσωτερικό εαυτό μας και ομορφαίνει τη ζωή μας. Έχουμε πολλά να ωφεληθούμε όλοι μας. Καλό αγώνα! Καλή και επιτυχημένη πορεία!

  

Afieroma2

AfieromaPasha

Την ωραιότερη εποχή του χρόνου γιορτάζουμε την Ανάσταση. Τώρα που η φύση ξυπνά από τη χειμερία νάρκη της και ανανεώνεται. Και δεν είναι χωρίς βαθύτερη σημασία το γεγονός αυτό. Όπως τώρα την άνοιξη η φύση ανανεώνεται, τα δένδρα βγάζουν φύλλα και τα φυτά προβάλλουν τα ευωδιαστά άνθη τους και η όψη της κτίσης λαμβάνει τη γιορταστική πράσινη ομορφιά της, κατά παρόμοιο τρόπο το μεγαλύτερο και συγκλονιστικότερο γεγονός της παγκόσμιας ιστορίας, η Ανάσταση του Σωτήρα Χριστού χαρίζει πλήρη ανανέωση και ανακαίνιση στις ανθρώπινες καρδιές, που μαραίνονται από την αίσθηση της ανεστιότητας, της απελπισίας, της αμαρτίας. «Ιδού γέγονε καινά τα πάντα» (Β΄Κορινθ. Ε,17).  
Η Ανάσταση του Κυρίου είναι το θεμέλιο της χριστιανικής πίστης μας, η αληθινή ελπίδα μας, η παρηγοριά και η έμπνευση μας, η ακαταμάχητη αλήθεια μας. Ο Χριστός με την Ανάσταση Του νίκησε τον θάνατο και συνέτριψε το κράτος του. Γεφύρωσε το χάσμα μεταξύ ουρανού και γης. Αποκατέστησε τις σχέσεις του ανθρώπου με τον Δημιουργό του. Αναστήθηκε και ανέστησε την ελπίδα του ανθρώπου.
Στο αφιέρωμά μας μπορείτε να δείτε ενδιαφέροντα κείμενα, που προσεγγίζουν το μεγάλο γεγονός και μας παρέχουν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε σε όλο το πλάτος της τη νικηφόρο ιαχή: Χριστός Ανέστη! 

Hristoygenna 2013Να που και πάλι εφέτος, η Αγία μας Εκκλησία, μας καλεί όλους να εορτάσουμε Χριστού τα γενέθλια και να αναζητήσουμε το υπερούσιο νόημα της εορτής, να σπουδάσουμε τα κορυφαία και σωτηριώδη για μας γεγονότα του μυστηρίου της θείας Επιφανείας, να συλλάβουμε ποιό είναι το πλάτος και το μήκος, το βάθος και το ύψος του γεγονότος της σαρκώσεως του Θεού Λόγου και να γνωρίσουμε έτσι την αγάπη του Χριστού, που ξεπερνάει κάθε ανθρώπινη γνώσι.
Στο αφιέρωμά μας για τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων μπορείτε να βρείτε κείμενα που βοηθούν τον καθένα μας στη μελέτη και την κατανόηση της φιλάνθρωπης κίνησης του Θεού, στοιχεία που συντελούν οπωσδήποτε στη συνειδητότερη συμμετοχή μας στον εορτασμό του υπερφυούς μυστηρίου της Σαρκώσεως.

KoimisisTheotokou

  

OsiosSilouanos 4

 
Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι το Πάσχα του καλοκαιριού, η μεγαλύτερη θεομητορική εορτή. Ήδη από την 1η του μηνός Αυγούστου στις εκκλησίες ψάλλονται καθημερινά οι Παρακλήσεις –εναλλάξ η Μικρή και η Μεγάλη. Οι πιστοί προετοιμάζονται -νηστεύουν, εξομολογούνται, κοινωνούν- για να γιορτάσουν αληθινά το μεγάλο πανηγύρι.
Μητέρα της Ζωής η Παναγία μεθίσταται προς την όντως Ζωή, τον Υιό και Θεό Της. Η παράδοση της Εκκλησίας αναφέρεται στην Μετάστασή Της. «Η πηγή της ζωής εν μνημείω τίθεται», όμως «κλίμαξ προς ουρανόν ο τάφος γίνεται».
Η τιμή προς την Θεοτόκο είναι πάντοτε από τις πλέον ζωηρές φανερώσεις της ορθοδόξου ευσεβείας σε κάθε γενεά. Η Παναγία είναι το πνευματικό στολίδι της Ορθοδοξίας. Το πρόσωπο της Παναγίας τραβά σαν μαγνήτης τις ευσεβείς ψυχές, τις ησυχάζει και τις παρηγορεί.
Οι χριστιανοί τιμούν ιδιαιτέρως την Παναγία γιατί είναι εκείνη που γέννησε τον Ίδιο τον Θεό, ο οποίος και πρόσφερε την σωτηρία στο ανθρώπινο γένος. Αλλά και διότι η Παναγία είναι εκείνη που μας παραστέκεται σε κάθε περίσταση. Είναι η βοηθός στις δύσκολες στιγμές της επίγειας ζωής μας.
Το Αφιέρωμα μας ας βοηθήσει ελάχιστα στην προσέγγιση της μεγάλης θεομητορικής εορτής και του ανυπέρβλητου προσώπου της Μητέρας του Θεού και όλων των ανθρώπων.