Γραφτείτε συνδρομητής!

Γραφτείτε συνδρομητής!

Γραφτείτε συνδρομητής!

Slide background
Slide background

Πανιερ. Θαυμακού· Όαση περιβάλλοντος και πνευματικότητας στο κέντρο της Αθήνας

· Ο ιατροφιλόσοφος Πέτρος εκ Πελοποννήσου ως Ιερομόναχος Παρθένιος, κτήτωρ της Μονής Πετράκη

· Η προσφορά της Μονής στον αθηναϊκό λαό, την κοινωνία και το έθνος

· Η παιδεία, η φιλανθρωπία, η περίθαλψη των αστέγων, των προσφύγων, των φοιτητών, η προσφορά στα χρόνια της κατοχής

· Η διακονία στο σύγχρονο άνθρωπο

Στα πλαίσια της διαδικτυακής εκπομπής «Πέρασμα» του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, συζητούμε με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θαυμακού κ. Ιάκωβο, Ηγούμενο της Ι. Μονής, ο οποίος συμπληρώνει 40 χρόνια εγκαταβίωσης στην Πετράκη.

Η εκπομπή μαγνητοσκοπήθηκε στους χώρους της Ιεράς Μονής, μεταδόθηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021 (εορτή των Ταξιαρχών και ημέρα της πανηγύρεως της) και παραμένει διαθέσιμη στο Youtube:

Iερά Μονή Αγίων Ασωμάτων Πετράκη

© Copyright 2023 Καθεδρικός Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης Χολαργού Back To Top

«Ο Σταυρός του Χριστού» είναι η διδασκαλία του Χριστού. Μάταιος και άκαρπος είναι «ο σταυρός του κάθε ανθρώπου» - όσο βαρύς και αν είναι - εάν δεν μεταμορφωθεί σε «Σταυρό του Χριστού» με το ν᾽ ακολουθούμε τον Χριστό. «Ο σταυρός του κάθε ανθρώπου», για τον μαθητή του Χριστού γίνεται «Σταυρός του Χριστού», γιατί ο μαθητής του Χριστού είναι στερρά πεπεισμένος, ότι πάνω απ᾽ αυτόν (τον μαθητή) αγρυπνάει ακοίμητος ο Χριστός.

Ο σταυρός είναι και παραμένει βαρύς και καταθλιπτικός, ενόσω παραμένει ο σταυρός μας. Όταν όμως μεταμορφωθεί σε Σταυρό του Χριστού, τότε γίνεται ασυνήθιστα ελαφρός. «Ο ζυγός μου», είπε ο Κύριος, «χρηστός και το φορτίον μου ελαφρόν εστιν» (Ματθ. ια' 30). Ο μαθητής του Χριστού λαμβάνει τον σταυρό στους ώμους του, όταν παραδέχεται πως είναι άξιος των θλίψεων που η Πρόνοια του Θεού του καταπέμπει.

Άγ. Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ