Γραφτείτε συνδρομητής!

Γραφτείτε συνδρομητής!

Γραφτείτε συνδρομητής!

Slide background
Slide background

«Πέρασμα... όταν η οθόνη γίνεται τόπος συνάντησης»

01 06Theophaneia 02

«Σήμερα τα Φώτα κι οι φωτισμοί και χαρές μεγάλες και αγιασμοί»

  • Γιατί βαπτίσθηκε ο Χριστός;
  • Τι σημαίνει η λέξη «Θεοφάνεια»;
  • Γιατί εμφανίσθηκε η Αγία Τριάδα στη Βάπτιση του Χριστού;
  • Ποια η προσωπικότητα και το έργο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου;
  • Ποια η σχέση ανάμεσα στη Βάπτιση του Χριστού και το Βάπτισμα του χριστιανού;
  • Ποιο είναι το δεύτερο Βάπτισμα;
  • Ποια η σημασία του νερού στην ορθόδοξη θεολογία και παράδοση;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που κλήθηκε να απαντήσει ο Αρχιμανδρίτης π. Μεθόδιος Κρητικός, Ιεροκήρυκας στην Ι. Μητρόπολη Πειραιώς και Καθηγούμενος του Ι. Ησυχαστηρίου Αναστάντος Χριστού, στη διαδικτυακή εκπομπή «ΠΕΡΑΣΜΑ» του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021.  Η εκπομπή διανθίζεται με ύμνους και κάλαντα της εορτής.

© Copyright 2023 Καθεδρικός Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης Χολαργού Back To Top

«Ο Σταυρός του Χριστού» είναι η διδασκαλία του Χριστού. Μάταιος και άκαρπος είναι «ο σταυρός του κάθε ανθρώπου» - όσο βαρύς και αν είναι - εάν δεν μεταμορφωθεί σε «Σταυρό του Χριστού» με το ν᾽ ακολουθούμε τον Χριστό. «Ο σταυρός του κάθε ανθρώπου», για τον μαθητή του Χριστού γίνεται «Σταυρός του Χριστού», γιατί ο μαθητής του Χριστού είναι στερρά πεπεισμένος, ότι πάνω απ᾽ αυτόν (τον μαθητή) αγρυπνάει ακοίμητος ο Χριστός.

Ο σταυρός είναι και παραμένει βαρύς και καταθλιπτικός, ενόσω παραμένει ο σταυρός μας. Όταν όμως μεταμορφωθεί σε Σταυρό του Χριστού, τότε γίνεται ασυνήθιστα ελαφρός. «Ο ζυγός μου», είπε ο Κύριος, «χρηστός και το φορτίον μου ελαφρόν εστιν» (Ματθ. ια' 30). Ο μαθητής του Χριστού λαμβάνει τον σταυρό στους ώμους του, όταν παραδέχεται πως είναι άξιος των θλίψεων που η Πρόνοια του Θεού του καταπέμπει.

Άγ. Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ