Γραφτείτε συνδρομητής!

Γραφτείτε συνδρομητής!

Γραφτείτε συνδρομητής!

Slide background
Slide background

υπολιγιστηςΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Διαβάσαμε ότι τα 6χρονα κάνουν σκόνη τη γενιά των 40+ όσον αφορά τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Σίγουρα τα ανήλικα παιδιά εντυπωσιάζονται από τον κόσμο του διαδικτύου, βρίσκουν και κατέχουν τα πάντα, ζωγραφίζουν στον υπολογιστή τους, διαβάζουν για τους αγαπημένους τους ήρωες, αλλά γνωρίζουν τους κινδύνους;

Κίνδυνοι όπως επικίνδυνοι «φίλοι», διαρροή προσωπικών μας δεδομένων και ένα σωρό άλλοι, παραμονεύουν στο διαδίκτυο για τους απρόσεκτους χρήστες και ειδικότερα για τα μικρά παιδιά. Ειδικοί επιστήμονες έδωσαν τις πολύτιμες συμβουλές τους στους συχνά ανυποψίαστους γονείς μέσω της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

1.Ξεκινήστε τη συζήτηση για την ασφάλεια στο διαδίκτυο όσο τα παιδιά είναι νεαρά. Μιλήστε τους από μικρά για τους κινδύνους που έχει το διαδίκτυο, εξηγώντας τους, ότι όπως και στη ζωή, έτσι και στο διαδίκτυο, υπάρχουν καλά και κακά πράγματα.

2. Μην κάνετε on line κάτι που δεν κάνετε face to face. Πηγαίνετε ποτέ στην πραγματική ζωή να μιλήσετε με έναν άγνωστο; Όχι. Μην το κάνετε λοιπόν στο διαδίκτυο.

3. Μην συμπεριφέρεστε σαν κατάσκοποι. Οι γονείς παρακολουθούν αν τα παιδιά επισκέπτονται τα σωστά σάιτ, φροντίζουν για την εξάρθρωση κακόβουλων λογισμικών, αλλά δεν πρέπει να δίνουν την εντύπωση στα παιδιά τους ότι τα κατασκοπεύουν.

4. Μάθετε στα παιδιά σας να μη δέχονται δώρα από αγνώστους on line. Εξηγείστε τους να μην ανοίγουν «δώρα» που έρχονται με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αν δεν είστε και εσείς δίπλα τους, επίσης μη τους επιτρέπετε να ανοίγουν τα συνημμένα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

5. Ό,τι γράφεται δεν ξεγράφεται. Διδάξτε τα παιδιά σας να μη δίνουν πληροφορίες στο διαδίκτυο για την οικογένειά σας και θυμηθείτε ότι μπορεί η Google να ισχυρίζεται ότι σβήνει τις πληροφορίες που θέλετε να σβηστούν, αλλά αυτό ισχύει μόνο για την Ευρώπη.

6. Ποτέ μην αφήνετε τα ανήλικα παιδιά σας να «σερφάρουν» στο διαδίκτυο χωρίς την επίβλεψή σας. Τα παιδιά να χρησιμοποιούν πάντα τους υπολογιστές ή τα tablets σε χώρους που βρίσκονται και τα άλλα μέλη της οικογένειας και όχι στα υπνοδωμάτια τους.

7. Να είστε πάντα σε εγρήγορση και να παρακολουθείτε όσα περισσότερα πράγματα μπορείτε από αυτά που τα παιδιά σας «διαβάζουν» on line. Προσπαθήστε μέσα από απλές ιστορίες να τους εξηγήσετε τους κινδύνους που διατρέχουν, όταν επισκέπτονται τις λάθος ιστοσελίδες.

8. Να τους μιλάτε για τους κινδύνους στο διαδίκτυο νωρίς και συχνά. Μόλις τα παιδιά αρχίζουν την γνωριμία με τον υπολογιστή, όσο μικρά και αν είναι, οι γονείς θα πρέπει να τους μιλήσουν για τους ενδεχόμενους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν, αλλά αυτό δεν γίνεται εφάπαξ. Μιλάτε στο παιδί σας συχνά για το θέμα και το ενθαρρύνετε να έρχεται σε εσάς για συμβουλές, όποτε το χρειάζεται.

9. Δεν λέμε μόνο τους κανόνες στα παιδιά, αλλά περνάμε και χρόνο μαζί τους. Το θέμα εξηγούν οι ειδικοί δεν είναι οι γονείς να θέσουν τους κανόνες για το διαδίκτυο και την ασφαλή χρήση του, αλλά το παιδί να νιώσει ότι οι γονείς είναι πάντα δίπλα του και ασχολούνται μαζί του. Μια έξυπνη λύση είναι ο γονιός να είναι «φίλος» με το παιδί του και on line.

10. Πείτε τους να είναι φίλοι και να έχουν επαφές στο διαδίκτυο μόνο με ανθρώπους που γνωρίζουν. Μάθετε στα παιδιά σας ότι εσείς πρέπει να έχετε γνώση για τις διαδικτυακές επαφές τους και αν δεν το δεχτούν, εξηγείστε ότι αυτός είναι ένας από τους κανόνες που θέτετε προκειμένου να σερφάρουν.

Και τέλος κάτι πολύ σημαντικό: Μη διστάσετε ποτέ να μαθαίνετε και να επιμορφώνεστε εσείς οι ίδιοι για πράγματα που αφορούν το Διαδίκτυο και δεν τα γνωρίζετε και μην αφήνετε ποτέ την επιμόρφωση των παιδιών σας σε τρίτους. Να θυμάστε ότι εσείς έχετε την αποκλειστική ευθύνη για την επιμόρφωση των παιδιών σας και μην αγοράζετε συσκευές για το διαδίκτυο, που δεν γνωρίζετε πώς να χειριστείτε.

© Copyright 2023 Καθεδρικός Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης Χολαργού Back To Top

«Πού είναι η ελευθερία που τη χάσαμε στον φιλελευθερισμό; Πού είναι ο γνήσιος φιλελευθερισμός που τον χάσαμε στην ιδιοτέλεια; Πού είναι η αγάπη που την έχουμε χάσει στον ερωτισμό; Και πού είναι ο γνήσιος έρωτας που τον έχουμε χάσει στο σεξ; Και, για να μιλήσω και για εμάς τους θρησκευόμενους: πού είναι η πίστη που την έχουμε χάσει σε μια τυπική θρησκευτικότητα; Και πού είναι η γνήσια θρησκευτικότητα που την έχουμε χάσει σε μια τυπολατρία;

»Μιλάμε για την ελευθερία του ανθρώπου και ουσιαστικά λατρεύουμε την ελευθερία των αγορών. Ανώνυμες ομάδες έχουν κάνει την οικονομία μια λογιστική αξία, την οποία τη χειρίζονται και από ελεύθερα πρόσωπα έχουμε καταντήσει να είμαστε υποψήφιοι υπόδουλοι σε συμφέροντα που δεν τα ξέρουμε. Όλα αυτά είναι μια κρίση ηθική. Μια κρίση αξιών.

»Όταν οι διαιρέσεις, οι αμφιβολίες, οι φόβοι ξεπερνάνε τις όποιες βεβαιότητες, την πίστη, ακόμα και την αγωνιστικότητα, δε μένει παρά η αγάπη και αρχίζουμε να μιλάμε για τον ήλιο, ίσως γιατί ο ήλιος μέσα μας αρχίζει να θαμπώνει... Γόνιμη αμφιβολία; Αναζήτηση; Δεν ξέρω, νομίζω όμως ότι όλοι ψάχνουμε, με τον τρόπο του ο καθένας, το ανέσπερο φως. Με τους πιστούς χριστιανούς είμαστε στον κοινό αγώνα κατά του άκρατου υλισμού και του πλουτισμού ως σκοπού ζωής.»

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος (+25/1/2025)