Τεύχος 65  12 Νοεμβρίου 2012

         

Άγιος Νικόλαος Πλανάς
Μια χαρισματική μορφή του 20ου αιώνα

     

Είναι ο ταπεινότερος των ιερέων και ο απλοϊκότερος των ανθρώπων … είναι αξιαγάπητος, είναι απλοϊκός και ενάρετος, είναι άξιος του πρώτου Μακαρισμού του Σωτήρος
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
 
Ο π. Νικόλαος ουδέποτε εταράχθη, ουδέποτε εθύμωσε, πάντας ηγάπα, υπέρ πάντων ηύχετο. Είχε δε την νοεράν προσευχήν, το χαροποιόν πένθος, το αείρυτον δάκρυον, άτινα τον κατέστησαν πράον και κληρονόμον της γης των πραέων, της Βασιλείας των Ουρανών.
Ας μιμηθώμεν και ημείς, αγαπητοί, κατά το δυνατόν, την ταπείνωσιν του αγίου παπα-Νικόλα, δια να επιβλέψη και εις ημάς ο Κύριος και μας υψώση. Ας μιμηθώμεν την πραότητα αυτού, δια να αναπαυθή και εις τας ιδικάς μας καρδίας το Πνεύμα του Κυρίου, ας μιμηθώμεν την εκείνου υπομονήν, ίνα εν τη υπομονή ημών κτησώμεθα τας ψυχάς ημών, και ούτω κληρονομήσωμεν την Ουράνιον και αιώνιον Βασιλείαν του Θεού.
Αρχιμ. Φιλόθεος Ζερβάκος
 
Άγιος Νικόλαος Πλανάς : εκδήλωση – αφιέρωμα της ενορίας μας
Κυριακή 18 Νοεμβρίου, 11.00 π.μ..

    

Την προσωπικότητα του Αγίου παρουσιάζουν:
- Αρχιμανδρίτης Άγγελος Ανθόπουλος,
- Γ. Σπανός, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών,
- Ν. Χαραλαμπόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
- Δημ. Κανελλόπουλος, δρ. φιλολογίας-θεολογίας

 


«Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο! Θέλουν ΓΟΝΕΙΣ!»
Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου το απόγευμα, στη συνάντηση νέων γονέων

 
Το θέμα θα εισηγηθεί ο Πρωτoπρ. Ιωάννης Καλογερόπουλος, εφημέριος του Ιερού Ναού μας & Πρόεδρος του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου & της Επιτροπής Αιμοδοσίας. Θα ακολουθήσει συζήτηση
Σάς περιμένουμε.
 

Kάθε Κυριακή η Β΄ Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό μας, 10.45 π.μ. - 12.00 το μεσημέρι. Ψάλλει βυζαντινή εκκλησιαστική Χορωδία.
 
Κυριακάτικο Αρχονταρίκι: Κάθε Κυριακή αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, συναντήσεις πνευματικού και κοινωνικού προβληματισμού.
 
Μαθηματάριον : Κύκλος μεταπτυχιακών σεμιναριακών μαθημάτων της Ψαλτικἠς Τέχνης για πτυχιούχους και διπλωματούχους της Βυζαντινής Μουσικής, που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και τις ικανότητές τους
 
Ο Επίσκοπος Μαδαγασκάρης κ. Ιγνάτιος στο Ναό μας - Στήριξη της ορθόδοξης ιεραποστολής
 
Κοινωνικό φροντιστήριο. Δωρεάν μαθήματα αγγλικής γλώσσας. Πληροφορίες στο Κέντρο Ενοριακής Αγάπης, τηλ. 210.6540208
 
Ημερολόγια 2013 από την ενορία μας
 
«ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ – ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ»: Σεμινάριο σε γονείς με παιδιά ηλικίας έως 13 ετών
 
Σαρανταλείτουργο των Χριστουγέννων
Στις 15 Νοεμβρίου αρχίζουμε τη Σαρακοστή των Χριστουγέννων. Είναι ημέρες νηστείας, προσευχής, φιλανθρωπίας και λειτουργικής ζωής, αληθινά μια πολύ σημαντική ευκαιρία μέσα
στο χρόνο, που παρασύρει κάθε πιστό σε πνευματική ανανέωση, εγρήγορση, αγιότητα. Στον Ιερό Ναό μας θα τελεσθεί κι εφέτος το «Σαρανταλείτουργο», καθημερινά η Θεία Λειτουργία έως τα Χριστούγεννα, και είναι ωφέλιμο να συμμετέχουμε σε αυτό και να προετοιμαζόμεθα για να προσέλθουμε στη Θεία Κοινωνία.
 
Πρωτοβουλίες αγάπης
Κοινωνικό παντοπωλείο. Στο Κέντρο Ενοριακής Αγάπης (Ελ. Βενιζέλου 59 Α, Χολαργός, τηλ. 210.6540208) γίνεται διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, καθημερινά 11.00 π.μ. - 1.00 μ.μ.
Γίνεται επίσης διανομή ρούχων, υποδημάτων και παιχνιδιών σε ενδεείς αδελφούς μας.
Καθημερινά (πλην Κυριακής) στις 12.30 μ.μ. λειτουργεί το γεύμα αγάπης προς τους αδελφούς μας.
Στις 15 κάθε μήνα διανέμονται χρηματικά βοηθήματα και είδη πρώτης ανάγκης σε ενορίτες μας.
Έκτακτα οικονομικά βοηθήματα προσφέρονται καθημερινά (κατόπιν ελέγχου), όπως λογαριασμοί Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε. κ.λ.π., ενοίκια, οδοντιατρικές και ιατρικές δαπάνες, κ.ά.
Σχολικά είδη σε μαθητές. Το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο βοηθά και πάλι φέτος μαθητές οικογενειών, που χρήζουν βοηθείας, στην αγορά των απαραίτητων σχολικών ειδών όχι μόνο στην έναρξη αλλά και σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς..
Υποτροφίες σε φοιτητές. Κάθε μήνα συμμετέχουμε στην αγωνία και τις προσπάθειες των φοιτητών και σπουδαστών μας με οικονομικό βοήθημα, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών τους σε 14 περιπτώσεις νέων μας τακτικά κάθε μήνα.
 
Ενοριακές δραστηριότητες
Μαθήματα βυζαντινής μουσικής, ψαλτικής και αναλογίου
Μαθήματα δημοτικών παραδοσιακών χορών
Κατηχητικές συναντήσεις για παιδιά και για νέους
Συνάξεις για φοιτητές και σπουδαστές.

Συνάξεις πνευματικής οικοδομής και προβληματισμού
Κάθε στις 5.00 μ.μ. ψάλλεται η Ιερά Ακολουθία του Εσπερινού και ο Μικρός Παρακλητικός Κανόνας προς την Υπεραγία Θεοτόκο.
Αμέσως μετά πραγματοποιείται η Ενοριακή Σύναξη πνευματικής οικοδομής και προβληματισμού
 
Συγκεντρώνουμε φάρμακα και υγιεινομικό υλικό
Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου, μετά τη Θ. Λειτουργία, στον Ιερό Ναό μας συγκεντρώνουμε φάρμακα και υγιεινομικό υλικό για τις ανάγκες του Κοινωνικού Ιατρείου.
Ενημερωθείτε εδώ για την πρωτοβουλία "Όλοι μαζί μπορούμε και στην υγεία" της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Μ.Κυ.Ο. ΑΠΟΣΤΟΛΗ

 

Προτάσεις για μελέτη
Ποιος είναι ο πλησίον μου;
Η φτώχεια και η απελευθέρωση
Ο Χριστός ως αποκάλυψη στους ανθρώπους
Άγιος Νεκτάριος επίσκοπος Πενταπόλεως ο Θαυματουργός
Ιωάννης ο ελεήμων: Ο Άγιος της έμπρακτης αγάπης!
Σήμερα οι άνθρωποι δεν βρίσκουν λόγο ύπαρξης

      


      

Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό, παρακαλούμε πατήστε εδώ
Εάν λαμβάνετε το Ενημερωτικό περισσότερες από μία φορά, παρακαλούμε πατήστε εδώ