
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αρχιμανδρίτης π. Δωρόθεος Κιούσης, εκπρόσωπος του Μακαρ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο Πανιερώτατος Μητρολίτης Πάφου κ. Γεώργιος και εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.
Την Α΄ συνεδρία συντόνισε ο Αρχιμανδρίτης π. Συνέσιος Βικτωράτος, Προϊστάμενος Ι. Παρεκκλησίου Αγ. Τριάδος οδού Φιλελλήνων, και κατ’ αυτήν εισηγήθησαν ο κ. Ηλίας Πετρόπουλος, αναπληρωτής Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το θέμα «Οι αρχαίοι Έλληνες κατακτούν τον Εύξεινο Πόντο», ο Δρ. Sergei P. Karpov, Ακαδημαϊκός – Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το θέμα «Η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας και ο ρόλος της στην παγκόσμια ιστορία», ο κ. Θεοδόσιος Κυριακίδης, Διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το θέμα «Εκκλησίες και μοναστήρια στον Πόντο – Η εκπαίδευση στον Πόντο», και ο κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Επίκουρος Καθηγητής της Έδρας ποντιακών σπουδών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το θέμα «Πτυχές της οικονομίας του Πόντου στην ύστερη Οθωμανοκρατία».
Τη Β΄ συνεδρία συντόνισε ο Αρχιμανδρίτης π. Ευγένιος Παντζαρίδης, αναπλ. Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και εισηγήθησαν ο κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ομ. Καθηγητής της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού, το θέμα «Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού (1916 – 1923)», ο κ. Βασίλειος Μεϊχανετζίδης, Δρ. Νομικής σχολής – Μέλος της «Διεθνούς Ένωσης Μελέτης Γενοκτονιών», το θέμα «Η σημασία της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού», ο κ. Βλάσης Αγτζίδης, Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το θέμα «Οι Έλληνες της ΕΣΣΔ κατά το Μεσοπόλεμο: από την πολιτιστική ανάπτυξη στις σταλινικές διώξεις (1937-38)» και ο κ. Βασίλης Τσενκελίδης, Iστορικός – Mέλος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, το θέμα «Η τύχη του Ποντιακού Ελληνισμού της ΕΣΣΔ μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο».
Ακολούθησε παράθεση δεξίωσης προς όλους και στη συνέχεια η Γ΄ συνεδρία, την οποία συντόνισε ο Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βενετσιάνος, Διευθυντής Ιδρύματος Nεότητος και Oικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με τις εισηγήσεις που πραγματοποίησαν ο κ. Θεόφιλος Καστανίδης, Πρόεδρος του ποντιακού συλλόγου «Αργοναύται-Κομνηνοί», με θέμα «Λοιμοκαθαρτήριο Μακρονήσου (1922-23), εκατό χρόνια σιωπής», ο κ. Γεώργιος Ηλιάδης, Εικαστικός – Ερευνητής και κατασκευαστής ποντιακής λύρας, με θέμα «Η λύρα ως ψυχή του Πόντου» και ο κ. Χρήστος Γαλανίδης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, με θέμα «Επιτροπή Ποντιακών Μελετών : κιβωτός του ποντιακού πολιτισμού».