Του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις αθλήσαντος
Απολυτίκια, συναξάρια και βιοτή των Αγίων, των οποίων ιερά λείψανα φυλάσσονται στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού
Απολυτίκιον.
Ἦχος πλ. α´. Τὸν Συνάναρχον Λόγον.
Τὸν πανεύφημον Μάρτυν Χριστοῦ Γεώργιον, Ἰωαννίνων τὸ κλέος καὶ πολιοῦχον λαμπρόν, ἐν ᾠδαῖς πνευματικαῖς ἀνευφημήσωμεν· ὅτι ἐνήθλησε στεῤῥῶς καὶ κατήνεγκεν ἐχθρὸν τοῦ Πνεύματος τῇ δυνάμει· καὶ νῦν ἀπαύστως πρεσβεύει, ἐλεηθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
Συναξάριον:
Τη αυτή ημέρα (17η Ιανουαρίου) μνήμη του αγίου ενδόξου νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις αθλήσαντος (1838)
Βίος και πολιτεία:
Ο Νεομάρτυρας Γεώργιος γεννήθηκε στο χωριό Τζούρχλι (ή Τζούραλη) των Γρεβενών, που σήμερα φέρει την ονομασία Άγιος Γεώργιος. Καταγόταν από φτωχή οικογένεια που ασχολούταν με τη γεωργία.. Ορφάνεψε σε παιδική ηλικία και πήγε στα Ιωάννινα. Εικοσαετής κατατάχτηκε στο στρατό ως ιπποκόμος του Χατζή Αβδουλά, αξιωματικού του Ίμίν πασά, στον οποίο και παρέμεινε για οκτώ χρόνια. Κατά τον Οκτώβριο του 1836 συκοφαντήθηκε από εχθρούς του Τούρκους, ότι δήθεν, προηγουμένως εξισλαμίστηκε και κατόπιν επανήλθε στη χριστιανική θρησκεία. Μπροστά στον κριτή ο Γεώργιος απολογήθηκε με θάρρος και απέδειξε ότι ποτέ δεν έγινε αρνησίθρησκος. Έτσι, αφού βρέθηκε και απερίτμητος, τον άφησαν ελεύθερο.
Αργότερα πήρε σύζυγο ονόματι Ελένη και προσλήφθηκε ιπποκόμος του μουσελίμη Φιλιατών και πήγε στην πόλη αυτή. Κατόπιν, με άδεια του αφέντη του, ήλθε στα Ιωάννινα για δικές του υποθέσεις, όπου την 12η Ιανουαρίου 1838, ήμερα Τετάρτη, κάποιος οθωμανός τον συκοφάντησε ότι δήθεν ήταν προηγουμένως τούρκος και ξανάγινε χριστιανός. Έτσι συνελήφθη, φυλακίστηκε και με τη βία οι τούρκοι προσπαθούσαν να τον αλλαξοπιστήσουν. Ο Γεώργιος όμως, παρέμεινε αμετάπειστος, ομολογώντας την πίστη του. Μάταια προσπαθούσαν να τον πείσουν να δραπετεύσει από τη φυλακή. Αυτός επέμενε να μαρτυρήσει για τον Χριστό.
Αφού υπέμεινε πολλά βασανιστήρια, τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 1838, ο Γεώργιος απαγχονίστηκε στην αγορά. Ήταν τότε τριάντα χρονών.
Το λείψανο του παρέμεινε κρεμασμένο μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, έπειτα δωρήθηκε από τον Μουσταφά πασά στον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Ιωακείμ και τάφηκε με τιμές δίπλα στο ιερό Βήμα του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Αθανασίου.
Θαύματα του μαρτυρούνται όχι μόνο από χριστιανούς αλλά και από τούρκους. Την 26η Οκτωβρίου 1971 έγινε η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου, στο Ναό που έφερε το όνομα του και κτίστηκε στον τόπο που πριν ήταν το σπίτι του. Ο Άγιος τιμάται και στην Κέρκυρα, όπου εικονίζεται ως νεαρός φουστανελοφόρος.