Γραφτείτε συνδρομητής!

Γραφτείτε συνδρομητής!

Γραφτείτε συνδρομητής!

Ιστορική Λειψανοθήκη με λείψανα 13 Αγίων δωρήθηκε στο Ναό μας - Επίσημη και παλαϊκή υποδοχή της την Τρίτη 11 Οκτωβρίου

λειψανοθηκηΗ ενορία μας υποδέχεται την παλαιά Λειψανοθήκη (ποιηθείσα το έτος 1817) του Ιερομονάχου Καλλινίκου Βαρβατάκη ή Βαρβατόπουλου, του ανακαινιστή της Ιεράς Μονής Αγίου Ελευθερίου στο Σαγκρί Νάξου και ιδρυτού σχολείων στο ίδιο νησί.Η ιερά Λειψανοθήκη δωρήθηκε στο Ναό μας οπό ευλαβή οικογένεια του Χολαργού και θα παραμείνει σ’  αυτόν ως πολύτιμος θησαυρός και πνευματική κληρονομιά στους απογόνους μας.

Η ιερά Λειψανοθήκη περιέχει τίμια Λείψανα των Αγίων:

  1. Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρος και Τροπαιοφόρου (23 Απριλίου)
  2. Αγίου Χαραλάμπους του Ιερομάρτυρος (10 Φεβρουαρίου)
  3. Αγίου Παντελεήμονος του Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού (27 Ιουλίου)
  4. Αγίου Ερμολάου (26 Ιουλίου)
  5. Αγίου Ελευθερίου του Ιερομάρτυρος (15 Δεκεμβρίου)
  6. Αγίου Θεοδώρου του Μεγαλομάρτυρος του Τήρωνος (17 Φεβρουαρίου)
  7. Αγίου Αντύπα επισκόπου Περγάμου (11 Απριλίου)
  8. Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου (3 Οκτωβρίου)
  9. Αγίας Παρασκευής της  Οσιομάρτυρος (26 Ιουλίου)
  10. Αγίας Βαρβάρας της  Μεγαλομάρτυρος (4 Δεκεμβρίου)
  11. Αγίας Κυριακής  της  Μεγαλομάρτυρος (7 Ιουλίου)
  12. Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας (22 Δεκεμβρίου)
  13. Οσίας Πελαγίας της Μάρτυρος (4 Μαΐου)

Τρίτη 11 Οκτωβρίου, 6.00 μ.μ.
Η υποδοχή των τιμίων Λειψάνων και η ιερά Ακολουθία του Εσπερινού, μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.
Θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος.

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, 7.00 π.μ.
Ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία

Σας περιμένουμε στις ιερές τελετές με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση

 

Μερικά ιστορικά στοιχεία
ΣαγκριΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ στο  Σαγκρί Νάξου:  Ένα από τα παλαιότερα Μοναστήρια και από τα αξιολογότερα θρησκευτικά και πνευματικά κέντρα του νησιού κατά τους δύο τελευταίους αιώνες της τουρκοκρατίας. Στην επιγραφή του υπέρθυρου του καθολικού της Μονής αναφέρεται η χρονολογία 1636, όμως η ίδρυση της Μονής φαίνεται να είναι ακόμη αρχαιότερη. Το 1766 η Μονή ανήκει στον Ιερομόναχο Σεραφείμ Βαρβατόπουλον.
Το 1816 ο ηγούμενος της Μονής Καλλίνικος Βαρβατόπουλος ή Βαρβατάκης ανακαίνισε τη Μονή και ίδρυσε Σχολή. Ο Ιερομόναχος Καλλίνικος Βαρβατάκης περιήρχετο σέ πολλά μέρη της Ελλάδος με ιερά λειψανοθήκη, προς προσκύνησιν και αγιασμόν των πιστών. Με τα χρήματα που συγκέντρωνε ίδρυε σχολεία στη Νάξο.  Η Σχολή στο Σαγκρί Νάξου λειτούργησε ως Σχολή όλης της ορεινής Νάξου έως το 1834. Η Μονή είχε τη μεγάλη συμπαράσταση των Ναξίων Βουτσάδων της Σμύρνης.
Σε Πατριαρχικό σιγίλλιο του Μαρτίου 1817 «Περί της εν τη νήσω Νάξω μονής του αγίου ιερομάρτυρος Ελευθερίου» στο Σαγκρί αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο ιδιοκτήτης της παραπάνω Μονής μοναχός Καλλίνικος Βαρβατάκης, «εν έτει σωτηρίω αωιζ, κατά μήνα μάρτιον, αφίκετο εις Σμύρνην και [ανεκοίνωσε] ταύτην εαυτού την βουλήν προς τον ιερώτατον μητροπολίτην Σμύρνης, εν αγίω Πνεύματι αγαπητόν ημών αδελφόν και συλλειτουργόν κυρ Άνθιμον, Νάξιον όντα και αυτόν, και ουδέν ήττον φιλόκαλον και φιλόμουσον...».
Στο περιοδικό «Ερμής ο Λόγιος» (Μάιος 1818) δημοσιεύεται μακροσκελές άρθρο με τίτλο «Από Κωνσταντινουπόλεως Μαΐου 25, 1818» με θέμα τον αγώνα του ναξιώτη Μοναχού Καλλίνικου Βαρβατάκη να ιδρύσει στο Σαγκρί Νάξου «σχολείον κοινόν της Ελληνικής παιδείας». Εκεί γίνεται λόγος για ένα ταξίδι που έκανε τότε στη Σμύρνη ο π. Καλλίνικος Βαρβατάκης, όπου συνάντησε τον συμπατριώτη του Μητροπολίτη Σμύρνης Άνθιμο: «...απελθών εις Σμύρνην [ο Καλλίνικος], ωμίλησε περί του πράγματος μετά του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου της πόλεως ταύτης, όστις Νάξιος ών, και τα τροφεία προθύμως αποδιδούς τη πατρίδι, ού μόνον παρώρμησε τον Καλλίνικον εις το καλόν, αλλά και χρηματικώς συνετέλεσεν εις την σύστασιν του σχολείου...».
Εδώ βλέπουμε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνει ο Μητροπολίτης Άνθιμος για την ίδρυση σχολείου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ανταποδίδοντας σ’ αυτήν «τα τροφεία προθύμως». Ο Ιερομόναχος Καλλίνικος τον έπεισε και βοήθησε σπουδαίως στο έργο αυτό. 

Δείτε ακόμη :

Ο Μοναχός Καλλίνικος Βαρβατάκης και η σχολή του Αγίου Ελευθερίου στο Σαγκρί Νάξου

 

Ιστορικά φωτογραφικά στιγμιότυπα. ...

© Copyright 2023 Καθεδρικός Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης Χολαργού Back To Top

«Ο Σταυρός του Χριστού» είναι η διδασκαλία του Χριστού. Μάταιος και άκαρπος είναι «ο σταυρός του κάθε ανθρώπου» - όσο βαρύς και αν είναι - εάν δεν μεταμορφωθεί σε «Σταυρό του Χριστού» με το ν᾽ ακολουθούμε τον Χριστό. «Ο σταυρός του κάθε ανθρώπου», για τον μαθητή του Χριστού γίνεται «Σταυρός του Χριστού», γιατί ο μαθητής του Χριστού είναι στερρά πεπεισμένος, ότι πάνω απ᾽ αυτόν (τον μαθητή) αγρυπνάει ακοίμητος ο Χριστός.

Ο σταυρός είναι και παραμένει βαρύς και καταθλιπτικός, ενόσω παραμένει ο σταυρός μας. Όταν όμως μεταμορφωθεί σε Σταυρό του Χριστού, τότε γίνεται ασυνήθιστα ελαφρός. «Ο ζυγός μου», είπε ο Κύριος, «χρηστός και το φορτίον μου ελαφρόν εστιν» (Ματθ. ια' 30). Ο μαθητής του Χριστού λαμβάνει τον σταυρό στους ώμους του, όταν παραδέχεται πως είναι άξιος των θλίψεων που η Πρόνοια του Θεού του καταπέμπει.

Άγ. Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ