Γραφτείτε συνδρομητής!

Γραφτείτε συνδρομητής!

Γραφτείτε συνδρομητής!

KatharaDeftera 1Με την Καθαρή Δευτέρα ξεκινά για την Ορθόδοξη εκκλησία η Σαρακοστή, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει το τέλος των Απόκρεω. Η Καθαρή Δευτέρα είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς και ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί, έχοντας καταναλώσει τις προηγούμενες εβδομάδες όλα τα αρτίσιμα, με «καθαρά» τα σπίτια τους, ξεκινούν την 40ήμερη πορεία πνευματικού και σωματικού «καθαρισμού», ώστε «καθαροί» ψυχῇ τε και σώματι, να υποδεχθούν το Πανάγιο Πάσχα. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.
Η λαϊκή παράδοση έχει συνδέσει την ημέρα με το πέταγμα του χαρταετού, που θυμίζει την απαλλαγή της ψυχής από τα βάρη του σώματος με τη βοήθεια της νηστείας και της προσευχής και την ανεμπόδιστη πορεία της προς τον ουρανό.

© Copyright 2023 Καθεδρικός Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης Χολαργού Back To Top

Ένα ταξίδι, ένα προσκύνημα. Καθώς το αρχίζουμε, καθώς κάνουμε το πρώτο βήμα στη «χαρμολύπη» της Μεγάλης Σαρακοστής βλέπουμε –μακριά, πολύ μακριά- τον προορισμό. Είναι η χαρά της Λαμπρής, είναι η είσοδος στη δόξα της Βασιλείας. Είναι αυτό το όραμα, η πρόγευση του Πάσχα, που κάνει τη λύπη της Μεγάλης Σαρακοστής χαρά, Φως, και τη δική μας προσπάθεια μια «πνευματική άνοιξη». Η νύχτα μπορεί να είναι σκοτεινή και μεγάλη, αλλά σε όλο το μήκος του δρόμου μια μυστική και ακτινοβόλα αυγή φαίνεται να λάμπει στο ορίζοντα. «Μη καταισχύνης ημάς από της προσδοκίας ημών, Φιλάνθρωπε.»

π. Αλέξανδρος Schmemann